Gazdaság

KERESKEDELMI KIRENDELTSÉGEK – Gazdasági attasék

admin
admin

1996. 11. 20. 00:00

Jövő nyártól új felállásban képviselik a magyar gazdaság érdekeit külföldön. Az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium (IKIM) szakmai felügyelete megmarad ugyan, a gazdasági képviseletek szervezete azonban megváltozik.

A pénzügyi okokból már amúgy is megnyirbált magyar külképviseleti hálózat (Figyelő, 1996/34-35. szám) további ésszerűsítése mellett szól, hogy a magyar gazdaság piaci fejlettsége az érdekképviseleti szerepkörök differenciálást igényli – indokolta az átszervezést Balás Péter, az IKIM helyettes államtitkára. Ennek megfelelően jövőre az államközi, gazdasági diplomáciai és lobbyfeladatokat a nagykövetségek keretében – de a tárca szakmai felügyelete alatt működő – gazdasági attasék látják majd el. A kereskedelemfejlesztési és befektetésösztönzési munka, a konkrét üzletszerzések feladata az ITD Hungary és a gazdasági kamarák közös finanszírozásával felállítandó Magyar Kereskedelmi Központokra hárul. Az IKIM elképzelései szerint az idegenforgalmi képviseletek is ezekbe a központokba települnének.

A gazdasági képviseleti hálózatot – a Külügyminisztériummal egyeztetve – jobban hozzáigazítják a gazdasági kapcsolatok logikájához. A Magyar Kereskedelmi Központokat – amennyiben ez még nem így lenne – az üzleti központokba telepítik át. (A gazdasági attasék természetszerűleg továbbra is a fővárosokban működnek majd.) Az átszervezésekkel együtt járó létszámleépítés elsősorban az európai képviseleteket érinti, a fejlődő világban működő képviseleteket viszont tovább nem karcsúsítják – igaz, erre már fizikailag sincs igazán mód.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.