Gazdaság

KÖZPONTI MŰSZAKI FEJLESZTÉS – Beszűkült esztendő

A nemzetgazdaság teljesítményének és versenyképességének növelését szolgáló Központi Műszaki Fejlesztési Alapból (Kmüfa) tavaly 6,15 milliárd forintot használtak fel, s ebből 3,63 milliárdot az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság (OMFB) pályázatainak keretében fizettek ki. A költségvetési törvény 1995-re nem adott támogatást az alapnak.

Költségvetési támogatás híján a Kmüfának az újonnan létrehozott Gazdaságfejlesztési Alapból (GFA) adtak át kétmilliárd forintot, ez az alap azonban csak áprilisra alakult meg. Ráadásul a Kmüfa bő egyharmada felett rendelkező szaktárcák forrásaik zömét a korábban indított programokra fordították vagy tartalékolták, így az év első felében a ténylegesen felhasználható pénzek csekélyek voltak. (Az alap év eleji nyitóállománya egyébként 9,6 milliárd forint volt; az 1995. végi 3,4 milliárdos záróállománnyal szemben az idei szerződéses kötelezettségek nagysága elérte a 3,8 milliárd forintot.)

A szűkös lehetőségeken az OMFB a pályázati rendszer megújításával igyekezett enyhíteni. A műszaki szempontok mellett a fejlesztések megvalósításának piaci és gazdaságossági kritériumait még következetesebben próbálták figyelembe venni. Az alkalmazott K+F pályázatoknál is a központi fejlesztéspolitika irányvonalát igyekeztek érvényesíteni. Új pályázatokat és támogatási rendszereket alakítottak ki az exportárualapot növelő műszaki fejlesztések, az Európai Uniós csatlakozáshoz hozzájáruló kooperációk és a nemzeti informatikai infrastruktúra kialakítását előmozdító projektekre.

A pályázati kifizetések 53 százaléka tavaly az alkalmazott K+F területet segítette; a gazdálkodási forma szerint vizsgálódva az OMFB-támogatások fele a termelő szervezetekhez, 16 százaléka pedig a költségvetési K+F intézetekhez került. A főváros túlsúlya még mindig jelentős: a pénzek kétharmada Budapestre jut.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik