Gazdaság

Egyéb megfontolások

A KÖZÉP-EURÓPAI DIPLOMÁCIA csúcsrajáratásából a múlt héten a magyar külpolitika alaposan kivette a részét. A magyar-román alapszerződés temesvári aláírása és a szlovákiai Jasnában megtartott CEFTA-csúcs az állami illetékesek szerint egyaránt alkalmas lehet arra, hogy fellendítse a régió kereskedelmi kapcsolatait. Mindenesetre a szabadkereskedelmi megállapodás megkötése Romániával még az alapszerződésnél is keményebb diónak ígérkezik. Ennek előzményeként vagy következményeként küszöbön áll Románia CEFTA-tagsága is.

KÜLFÖLDI MŰKÖDŐTŐKÉRE még a kereskedelmi megállapodásoknál is nagyobb szüksége van az országnak. Éppen ezért meglepetésként hatott, amikor a Miniszterelnöki Hivatal pályázatán a több száz millió dollárt befektető Opel és Suzuki helyett a Skodát találták a legjobbnak. Az Opel a közbeszerzési törvény eltérő értelmezése miatt az Alkotmánybírósághoz fordult.

NEM JAVÍT MAGYARORSZÁG BESOROLÁSÁN a tekintélyes amerikai Moody‘s. A hitelminősítő intézet elismeri, hogy hazánk “csodálatra méltóan” jó adós, valamint a hitelek 90 százaléka csak közép- és hosszú távon jár le, a magas adósságteher miatt azonban egyelőre nem sorolja Magyarországot a magasabb, úgynevezett befektetői kategóriába. Hárshegyi Frigyes, a jegybank alelnöke néhány héttel ezelőtt szokatlanul keményen fogalmazott: ha hazánk nem léphet magasabb kategóriába, az azt jelentheti, hogy sokszor nem érvek, hanem “egyéb megfontolások” vezetik a minősítő intézeteket.

AZ ISMÉT MAGYARORSZÁGON TÁRGYALÓ IMF-KÜLDÖTTSÉG a magas inflációt kifogásolja. Szerintük a 18 százalékos jövő évi kormányzati előrejelzés alábecsüli a gazdaságpolitikában rejlő lehetőségeket. Tény, hogy a tavalyi 28 százalékról az idén 23-24 százalékra mérséklődik az infláció. Hazai szakértők 1997-ben 18-20 százalékkal számolnak.

AZ MSZP-FRAKCIÓ OKTÓBERRE HALASZTOTTA a döntést az adótábláról. Jelenleg két tervezet van “forgalomban”: a kormány és a szocialista képviselők által javasolt kulcsok és sávok. A döntésig az illetékesek valószínűleg több kört futnak majd, és a küzdelem valószínűleg ezúttal is a legnagyobb kormányzó párton belül és merőben politikai megfontolások alapján dől majd el. A kormány egyszersmind elállt attól az eredeti javaslattól, hogy a társaságok házipénztáraiban lévő összegeket megadóztassák.

AZ ENERGIAÁR-EMELÉS KÖRÜL továbbra is áll a bál. A Magyar Energia Hivatal mindenesetre előrukkolt a legfrissebb “szakértői” árakkal. Ezek szerint a gázárak 15,7, az áramdíjak pedig 28,4 százalékkal emelkednének. Közben egy finn-japán konzorcium visszavonulót fújt – “gondolkodási időt kért” – a Budapesti Erőmű megszerzéséért folytatott menetelésében.

EGY ÁLLAMTITKÁRT MÁR TALÁLTAK AZ IPARI MINISZTÉRIUMBA. Lapzártakor úgy tudni: a közigazgatási államtitkár Gilyán György, a tárca eddigi helyettes államtitkára lesz. Továbbra sem ismert azonban, hogy az SZDSZ kit jelöl Soós Károly Attila szeptember végén megüresedő posztjára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik