Gazdaság

OROSZ KÉZBEN AZ ÁÉB – Tele energiával

Hosszas huzavona után az Állami Bankfelügyelet (Baf) az elmúlt héten áldását adta az orosz Gazprombank és az Általános Értékforgalmi Bank (ÁÉB) frigyére. A kérő kevéssel névérték felett vásárolta meg a magyar pénzintézet részvényeit.

Az ÁÉB jegyzett tőkéjét szeptember 15-ig a jelenlegi 1 milliárdról 4,5 milliárd forintra emelik, és ezt várhatóan további tőkeinjekció követi majd – egyebek közt erről is döntött a pénzintézet új tulajdonosa az augusztus 16-án megtartott közgyűlésen, azt követően, hogy megérkezett az Orosz Központi Bank és a Baf engedélye a részvényvásárlásra és a tőkeemelésre. A Gazprombank első lépésként új igazgatóságot és felügyelőbizottságot nevezett ki, amelybe olyan prominens orosz személyiségek kerültek be, mint például Viktor Ivanovics Taraszov, a Gazprombank elnöke, Alekszandr Nyikolajevics Szemenyaka, a Gazprom igazgatóságának tagja és Mihail Vagyimovics Dokucsaev, a Gazprom pénzügyi igazgatóságának vezetője. Az igazgatóság elnöke Megdet Rahimkulov, a Panrusgáz Rt. vezérigazgatója, a felügyelőbizottság elnöke pedig Fazakas Imre, a Panrusgáz tanácsadója lett.

A személyi változások is jelzik, hogy az új tulajdonos kulcsszerepet szán az ÁÉB-nek az orosz gáz-ipari mamutvállalat tervezett nyugat-európai expanziójában. Mint azt Megdet Rahimkulov elmondta: a Gazprombanknak ez az első közvetlen tőkebefektetése a volt Szovjetunió területén kívül, amelynek elsődleges célja, hogy az orosz gázipari cég közép- és nyugat-európai fejlesztéseihez finanszírozási hátteret teremtsen. Így például az ÁÉB bekapcsolódik majd a Mol Rt. és a Gazprom közös vállalata, a Panrusgáz Rt. által tervezett déli gázvezeték, illetve a hozzá kapcsolódó tranzitállomás és föld alatti gáztároló építésének finanszírozásába. Az összesen félmilliárd dolláros beruházáshoz ugyan a magyar pénzintézet tőkeereje kevés, ám az OTP és a Magyar Külkereskedelmi Bank mellett részt vehet az erre szerveződő konzorciumban.

Az elnök szerint a tulajdonosváltás nemcsak friss tőkét, hanem új ügyfeleket is jelent majd a bank számára, hiszen az ÁÉB feladata lesz – többek között – a Gazprom Magyarországra és a környező országokba irányuló gázszállításaihoz kapcsolódó pénzforgalom lebonyolítása és a magyar leányvállalatok számlavezetése is. Mindazonáltal a bank nem akarja elveszíteni jelenlegi ügyfélkörét sem, ezért az év végétől alapvető változásokat hajt végre a számlavezetés terén, illetve még versenyképesebbé kívánják tenni devizabetéti kamatait és árfolyamait. A meglevő szolgáltatások mellett jövőre saját bankkártya, illetve értékpapír kibocsátását is tervezik. Eszközoldalon elsősorban az ügyfelekkel szembeni követelések állományát kívánják bővíteni: Rahimkulov szerint a forrásoldali növekedés következtében néhány éven belül a kihelyezhető hitelek összességében elérhetik 200-250 millió dollárt. Ennek egy része Magyarországra és a szomszédos országokba kerülne, ám az elnök szerint nem kizárt, hogy az ÁÉB orosz vállalatokat is finanszíroz majd. E kihelyezések fedezetéül földgáz- és kőolajszállítások, illetve egy orosz bank aranytartalékai (!) szolgálnának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik