Gazdaság

A BOSCH A TÁVKÖZLÉSBEN – Ismeretlen ismerős

A Bosch márkanevet autóvillamossági eszközökről és háztartási gépekről ismerik a hazai fogyasztók. Pedig a cég majdnem száz évvel ezelőtti megalapítása óta a távközlésben is jelen van. Magyarországon a Bosch Telecom Kft. kínál vállalati telefonrendszereket, illetve biztonságtechnikai berendezéseket.

Walter Vedra, a Bosch Telecom Kft. idén kinevezett ügyvezető igazgatója Ausztriából érkezett. Feladata, hogy megismertesse a magyar vásárlókkal a Bosch-t mint távközlési vállalatot. Biztos benne, hogy a jelenleg 35 alkalmazottat foglalkoztató magyarországi cég néhány éven belül jóval több embernek ad majd munkát. Meggyőződése szerint ugyanis a Bosch a jövő vállalati távközlési eszközeit kínálja. Szavai alátámasztására megemlíti, hogy Németországban és Magyarországon egyaránt a Bosch volt az első, amely ISDN-rendszereket szerelt fel vállalatoknál, intézményeknél. Például Budapest főpolgármesterét az itteni leányvállalat látta el ISDN-berendezésekkel.

Bár a Bosch konzorcium a századforduló óta foglalkozik távközlési berendezések gyártásával, az igazán nagy lépést akkor tette meg ebben az üzletágban, amikor az elmúlt évtizedben átvette a Telenorma vállalatot. A Telenorma csúcstechnológiájának és a Bosch további távközlési beruházásainak, tulajdonszerzéseinek köszönhetően a Bosch európai jelentőségű távközlési céggé nőtt. 1994-ben a szerteágazó vállalkozások egyesítésével jött létre a Bosch Telecom GmbH. Akkor az üzletág a Bosch konzorcium árbevételének 16 százalékát adta.

A Bosch telefonrendszerei 1969 óta találhatók meg Magyarországon. A cég üzleti megoldásokat nyújt, azaz nem egyszerűen berendezéseket szállít, hanem a tanácsadástól a tervezésen át a kivitelezésig a vállalati távközlési rendszerek teljes kiépítését végzi A cég profiljához tartozik a tűzjelző és vagyonvédelmi rendszerek, munkaidő-nyilvántartó és beléptető rendszerek, illetve bélyegző- és központi óraberendezések telepítése. A cég tavaszi reklámhadjáratának középpontjában a tele-vízió szlogennel kínált digitális telefonkészülék állt. Ezen az újgenerációs berendezésen tévéképernyőhöz hasonló kijelző helyettesíti a használati utasítást. Csak követni kell a megadott lépéseket, valahogy úgy, mint a Windows használata közben teszi az ember. Nem lényegtelen, hogy a gép magyarul beszél. A Bosch-rendszerek tudása azonban ennél jóval nagyobb: teljesítményük a 4 vonaltól a 16 ezer vonalig terjed.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik