Gazdaság

NYILVÁNTARTÁSBÓL KIKERÜLT MUNKANÉLKÜLIEK – Segély után szabadon

Az elhelyezkedési arány – a tavaly megfigyelt jelentős emelkedés után – az idén nem javult tovább, de nem is romlott – derül ki az Országos Munkaügyi Központ azon vizsgálatából, amely az ellátásukat tavaly kimerítő, s a szervezet látóköréből is eltűnő munkanélküliek sorsát igyekezett nyomon követni.

Az immár negyedik alkalommal megismételt kutatás megindításakor a munkanélküli-ellátás alól kikerült 204,5 ezer fő közül 101,5 ezer ember sorsa volt ismeretlen (egy évvel korábban 138 ezer, 1994-ben 156 ezer, azt megelőzően pedig 43 ezer hasonló sorsú polgárt regisztráltak). A vizsgálat során megállapították: idén júniusban a fenti százezres sokaság kétötödének volt munkája, a fenmaradók pedig nagyjából felerészben voltak munkanélküliek, illetve inaktívak (lásd grafikonunkat). A “menekülési útvonalak” kihasználtsága változatlan: a kutatás egy évvel ezelőtt is hasonló arányokat mutatott ki.

A pályakezdők és nem pályakezdők sorsa között számottevő az eltérés: utóbbiaknak lényegesen nagyobb hányada (44 százaléka) dolgozott a felmérés időpontjában, mint a pályakezdőknek (34,6 százalék). Ugyanakkor a pályakezdők lényegesen nagyobb arányban váltak inaktívvá (38,5 százalék), mint korosabb társaik (26,4 százalék). Ami a regionális eltéréseket illeti, a jobb helyzetű megyékben természetesen magasabb az elhelyezkedési arány, mint a rosszabb helyzetűekben (Győr-Moson-Sopronban 49,2, a fővárosban 47,4, Pest megyében 45,9 százalék, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csak 33,5 százalék, Szabolcs-Szatmár-Beregben pedig 31,9 százalék). Az inaktivitási arány az említett “élcsoportban” csak egynegyedes, a két utóbbi megyében viszont bő egyharmados.

A munkaerőpiacon sikeresen szereplők a nem pályakezdők esetében elsősorban a fiatalok közül kerülnek ki (a 45 év alattiak közel fele, az idősebbeknek viszont csak harmada tudott munkát találni magának). Jelentős az iskolai végzettség szerepe is: a legfeljebb 8 általánost végzettek között 35,1 százalékos az elhelyezkedési arány, míg az ennél magasabb végzettségűek esetében egyaránt 50-50 százalékhoz közelít ez a mutató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik