Gazdaság

DANUBIUS HOTELS – Két új szálloda a cégben

admin
admin

1996. 06. 05. 00:00

A szokásoknak megfelelően stabil pénzügyi helyzetről, nagyjából a tervezettnek megfelelő árbevételről és eredményalakulásról adhatott számot a Danubius Hotels Rt. első negyedévi működése alapján. A 8 milliárdos alaptőkével rendelkező szállodacég 1 milliárd 725 millió forintos konszolidált árbevétele 35, 221,4 milliós nyeresége 36 százalékkal múlta felül a bázisidőszak számait.

Az árbevétel-emelkedést 3,6 százalékos foglaltsági szintcsökkenés mellett érte el a Danubius, ám az átlagosan 65 százalék körüli szobakihasználtságon belül továbbra is elválik a budapesti házak átlagosan 54 százalékos foglaltsága, és a vidéki gyógyszállók kimagasló – Sárvár esetében például 83 százalékos – kihasználtsága. A gyógyszállók kihasználtságát az első negyedévben kedvezőtlenül érintette az időjárás, ám ez a második félévben feltehetően az árbevétel emelkedését eredményezi majd.

A viszonylag szerény, mindössze 10 százalékos üzleti tevékenységből fakadó eredménynövekmény részben a költségek – az árbevétel emelkedését felülmúló ütemű – növekedésének köszönhető, ez azonban jórészt a társaság ingatlanainál alkalmazott, 2 százalékos értékcsökkenési kulcsból következik. A stabil pénzügyi helyzetből következően – a Danubius tavaly év végén 1,7 milliárdnyi értékpapírral és pénzeszközzel rendelkezett – a pénzügyi eredmény ezúttal sokat lendített a cég eredményességén: a Thermál Hotel Hélia utolsó 20 százalékos részéért kifizetett 487 millió forint sem változtat sokat a helyzeten. A negyedéven túli pénzkiáramlást jelent persze a Gellért Hotelért kapott néhai vagyonügynökségi kompenzáció visszafizetése, igaz ez a tranzakció jelentősen emeli majd a Danubius vagyonát.

A társaság részvényeinek árfolyamára ugyanakkor csak részben van hatással a cég működése, feltehetően legalább ilyen fontosak a tulajdonosi struktúra változásai. A hírek szerint idén a szállodacégben az Interag Rt.-n keresztül többséget szerzett a korábban is 30 százalék feletti részesedéssel bíró C. P. Holdings. Egyes vélekedések szerint a májusi nagy árfolyammozgások is e felvásárlás számlájára írhatók, az azonban bizonyos, hogy a piacot megmozgató nagy vételi ajánlat elmúltával gyors csökkenésnek indult a részvény árfolyama. A jelenlegi árakkal, és a tervezett 2,2 milliárdos éves eredménnyel számolva 13-as P/E értékkel bír most a Danubius, ez pedig a tulajdonosi szerkezet változásának tőzsdei hatásától eltekintve nem biztat hatalmas ármozgásokkal.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.