Gazdaság

A WTO VILÁGKERESKEDELMI JELENTÉSE – Lassuló lendülettel

A genfi WTO Titkárság első összehasonlító becslései szerint a világ áruexportja 1995-ben reálértéken 8 százalékkal növekedett. Ezzel az előző évi dinamika megtört, a növekedés azonban még mindig jóval a tízéves átlag felett van. A dinamika változásánál is fontosabb a világkereskedelem szerkezetének fokozatos eltolódása.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) megállapítja, hogy a világexport növekedése a megelőző évi, reálértéken 9,5 százalékról 1995-ben 8 százalékra mérséklődött, és 1996-ban további visszaesés várható (7 százalékra). Az értéket tekintve a világkereskedelmi görbe változatlanul meredeken felfelé ível. Ezt két mértékadó tényező határozza meg. Először: a dollár, a statisztikai referenciavaluta a második egymást követő évben igen gyenge; az ecu-vel szemben az amerikai dollár nem kevesebb mint 9, a japán jennel szemben pedig 8 százalékkal esett vissza. Másodszor: a nyersanyagárak az 1992/93. évi mélypontot követően továbbra is jelentősen emelkedtek; 1995-ben a nyersanyagok összességükben átlagosan 8 (az előző évben 9) százalékkal drágultak.

Hasonló tendenciák mutatkoznak a szolgáltatások globális exportjánál, amire nézve még csak meglehetősen töredékes adatok állnak rendelkezésre. A 14 százalékos, érték szerinti növekedés az említett ár- és valutahatások figyelembevételével csak szerényebb reálnövekedést jelent. A WTO Titkárság szerint különösen Ázsiának és Nyugat-Európának sikerült kiépítenie a szolgáltatások exportját. Az átlagnál jóval gyorsabban nőtt a bankok és biztosítóintézetek, valamint a távközlési szolgáltatások nemzetközi forgalma, míg a turizmus és a közlekedés gyengébb növekedési rátákat mutat fel.

Ezen az arányváltozáson belül is feltűnő növekedést produkáltak a telekommunikációs és iroda-felszerelések, ezek exportja értékben számolva több mint 25 százalékkal nőtt. A világkereskedelem áruszerkezetének fokozatos eltolódását jelzi, hogy az említett cikkek részesedése a világkereskedelemből az utóbbi tíz esztendőben 5 százalékról 12 százalékra nőtt, miközben például az agrártermékeké 17 százalékról 12 százalékra csúszott vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik