Gazdaság

TÖMBREHABILITÁCIÓ A FERENCVÁROSBAN – Öreg ház nem vén ház

admin
admin

1996. 05. 01. 00:00

A Franciaországban működő SEM-ek (Societé d’Economie Mixte) vegyes tulajdonú, köz- és magántőkét egyesítő részvénytársaságok, amelyek sikerrel valósítják meg a városfejlesztési programokat. Ezek mintájára hozta létre a Ferencvárosi Önkormányzat a kerület fejlesztési terveinek kidolgozására és irányítására 1992 végén – nálunk elsőként – a SEM IX. Részvénytársaságot. Az eltelt több mint három év alatt a városfejlesztési modell sikeresnek bizonyult: eddig több száz új, korszerű házat építettek fel, és számos leromlott épületet rehabilitáltak.

A Ferencváros középső részének rehabilitációja már a nyolcvanas évek végén elkezdődött. Ekkor főleg fővárosi pénzből finanszírozták, míg a kerület csekély összeggel járult hozzá a fejlesztésekhez. Az önkormányzati rendszer bevezetésével azonban alapvetően megváltozott a helyzet: bár az önkormányzati törvény a lakásellátást nem tette az önkormányzatok kötelező feladatává, ugyanakkor a bérlakás vagyonátadása, a lakásgazdálkodással összefüggő normatív, valamint a lakásfenntartási támogatások önkormányzati kézbe adásával a lakás biztosítása, mint feladat, közvetve mégis az önkormányzatok hatáskörébe került. S miután a városfejlesztési elképzelések megvalósításának feltételei ettől kezdve jelentősen megváltoztak, el kellett dönteni a IX. kerületi városatyáknak is: tovább folytatják-e a rehabilitációs programot.

A döntés és a végrehajtás nem egyszerű. Az igen szűkös anyagi lehetőségekkel rendelkező önkormányzatok ezentúl ugyanis nem számíthattak az állam közvetlen részvételére. Ezért különböző módon – vagy saját kézben tartva vagy úgynevezett városfejlesztő társaságok létrehozásával – próbálták-próbálják fejlesztési elképzeléseiket megvalósítani. A legtöbb esetben nem sok sikerrel, hiszen a városrendezési koncepcióknak egyszerre kell biztosítaniuk a gazdaságos vállalkozás lehetőségét, valamint az adott önkormányzat célkitűzéseinek megvalósulását – mondja Acél Gábor, a SEM IX. Rt. vezérigazgatója.

Amíg ugyanis az önkormányzat “kézben tartja” ezeket a projekteket, képtelen operatívan irányítani az “akcióit”, így az a legtöbb esetben az adminisztratív vagy politikai buktatók következtében kudarcba fullad. De az e célra létrejött, a magánszférában működő társaságok sem tudnak irányító pozícióba kerülni, éppen az önkormányzatoktól kapott felhatalmazások hiánya miatt.

A ferencvárosiak által létrehozott SEM IX. modell azonban a hazai viszonyok között is sikeresnek bizonyult: az önkormányzat a társaságon keresztül, városfejlesztési koncepciója keretein belül eredményesen tudja hasznosítani ingatlanvagyonát és jelentős beruházásokat valósít meg. A SEM IX. – amelyből az “IX” a kerületre utal, két szempontból is vegyes tartalmú: egyrészt egyesíti az önkormányzati és más szervezetektől származó tőkét, másrészt francia-magyar tulajdonosai vannak. A társaságnak 51 százalékban a Ferencvárosi Önkormányzat, 24,5 százalékban az OTP és 24,5 százalékban egy francia bank a tulajdonosa. Az önkormányzat többségi tulajdona a biztosítéka, hogy a társaság a kerület érdekében fejtse ki tevékenységét. Ebből a többségi tulajdonosi pozícióból eredően a SEM igazgatótanácsában is a testület képviselői vannak többségben, sőt az elnök is az önkormányzat által delegált személy.

A SEM IX. tehát az önkormányzat eszköze, és megbízásos alapon végzi munkáját. Minden feladatot külön szerződés alapján lát el, együttműködve az önkormányzat szakigazgatási szerveivel. A feladat megoszlása úgy alakult az elmúlt években, hogy míg például a szanált lakóépületekben élőket az önkormányzat helyezi el, és ugyancsak a testület végzi a renoválandó épületek felújítását, a SEM IX. feladatai közé tartozik a fejlesztéshez szükséges területrendezési, infrastrukturális és pénzügyi tervek elkészítése, az önkormányzati és magántulajdonban lévő ingatlanok megvásárlása, előkészítése (bontási munkálatok, közműfeltételek biztosítása), a rendezési munkák kivitelezése közterületeken (közmű-rekonstrukciók), a kiürített, előkészített ingatlanok eladása építési vállalkozóknak, befektetőknek.

Az értékesítésből befolyt pénzt folyamatosan visszaforgatják a társaságba, és önkormányzati beruházásokra használják fel. A tavalyi nyereségből például az idén felépül egy óvoda és egy lakóház, amelyek az önkormányzat tulajdonába kerülnek. De a bevételekből nemcsak óvodára és lakásépítésre futja a ferencvárosiaknak: az egyházi kárpótlás keretén belül az elmúlt évben a régi rendház helyett a Viola utcában egy új apácazárdát építettek.

Az immár több mint három éve indult és 2002-ig tartó rehabilitációs program keretében eddig több mint 300, igen leromlott állapotú, komfort nélküli lakást kellett megszüntetni és újakat építeni. A Páva, a Viola, a Tompa és a Liliom utcákban, valamint a Ferenc téren összesen 189 lakás épült fel, míg befejezés előtt áll 277, és közel 300-nak az előkészítését kezdték el a közelmúltban. A felépült, magas színvonalú, polgári lakások hagyományos technológiával készültek. Az épületek négyszintesek, felvonóval ellátottak. A lakások méretei eltérőek: a 35 négyzetméteres garzon éppúgy megtalálható, mint a 110 négyzetméteres alapterületű. A házak mindegyikéhez parkosított belső udvar tartozik. Ugyancsak magas színvonalúak a rehabilitált lakótömbök is, nem véletlen tehát, hogy az elmúlt évben a főváros által adományozott “Az év lakóháza” címet éppen egy Liliom utcai, felújított bérház nyerte el. Ennél az épületnél megtartották az eredeti zártudvaros szerkezetet, így a korszerűsített épület megőrizte eredeti hangulatát.

Az önkormányzatok tulajdonába került lakásokat, mint például az említett Ferenc téri 28 új otthont, nem adják el, ezekbe a további szanálandó épületek lakosait helyezik el.

A lakások mellett az elmúlt időszakban megépült közel 200 garázs és üzlethelyiség, egy irodaház a Tűzoltó utcában, a Tompa utcában egy szálloda épül, az Angyal utcában egy panzió. A tervek szerint a program végéig összesen 9000 négyzetméternyi iroda és üzletház, valamint három szálloda épül fel. Ez év elején döntött arról is az önkormányzat, hogy a régi Haller piac helyén egy új, korszerű piac és bevásárlóközpont épül. A beruházás 7000 négyzetméterre tervezett, értéke 1,2 milliárd forint. A lakóterületek közül a belső körön – Tompa, Viola, Páva utcákon – kívül tervbe van véve az Aszódi úti lakótelep bővítése is. Itt már a múlt évben megkezdődtek a közműfejlesztések: a gáz bevezetése, a vízvezeték-hálózat cseréje.

A rehabilitációs program hatására az utóbbi egy-két évben jelentősen megemelkedtek a kerületi ingatlanárak. Míg a kilencvenes évek elején 40-45 ezer forintot kértek az itt lévő lakások négyzetméteréért, addig mára egy-egy lakás négyzetméterára 80-95 ezer forint körül mozog. Az itt lévő ipari területek nagy részét már átminősítették, és elkészültek e részek rendezési tervei is, így a befektetők tiszta, rendezett telkeket vásárolhatnak meg. A Könyves Kálmán körút körül a közeljövőben több beruházás is megvalósul: elsőként benzinkutakat építenek.

A városrehabilitációs övezet határai tehát évről évre kitolódnak, és területe a program beindulása óta szinte megduplázódott. Acél Gábor szerint a fejlesztéssel nemcsak a terület változik meg jelentősen: legalább akkora hatással lesz a kerületben élő emberek életére, a városrésznek a fővároson belül betöltött szerepére. Ugyanis, ha ez a nagyszabású rehabilitációs program – amely több mint ezer lakás, 9000 négyzetméter üzlet, 22 ezer négyzetméter irodahelyiség és 12 ezer négyzetméter idegenforgalmi és közösségi célú komplexum megépítését tűzte ki célul – megvalósul, a Ferencváros ipari területből intézményi-hivatali negyeddé, a zöldterületek jelentős növelésével, térszín alatti garázsaival, kávéházak, teraszok bővítésével a főváros egyik legszebb kertvárosi területévé alakulhat át.

A IX. kerület “Júliája” a francia SEM. S boldog lett Rómeó…

Erre nyugodtan támaszkodhatunk

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.