Gazdaság

MÉDIAVÁLSÁG – Szól a rádió

A közszolgálati rádió nehézségei ráirányítják a figyelmet arra, amire csak kevesen gondoltak a médiatörvény megszavazásakor: honnan lesz minderre pénz? A közmédiumoknak immár 14-15 milliárd forintos gyorssegélyre lenne szükségük.

Bokros ezt is megmondta – emlegetik most sokan a volt pénzügyminiszter tavaly év végi partizánakcióját, amikor a politikailag végre szalonképessé vált médiatörvény végszavazása előtt, az utolsó pillanatban “prózai” pénzügyi érvekkel ijesztgette a képviselőket. Azt állítván: nem lesz pénz a közmédiumok átalakulására.

A törvényt az országgyűlés végül megszavazta, de úgy, hogy valójában senki előtt sem volt kétséges: Bokrosnak tényleg igaza van. A költségvetési törvény ugyanis egy szót sem szólt arról, hogy ki fizeti majd meg a részvénytársasággá alakulás többletköltségeit, ki rendezi a közmédiumok adósságait. A médiatörvény pedig “szemérmesen” a kormányhoz és a kezdeményezésére meghozandó pótköltségvetési jogszabályra utalta az ügyet.

A kormányzat előtt már hetek óta világos, hogy a három intézménynek: a Magyar Televíziónak, a Magyar Rádiónak és a Duna TV-nek hozzávetőlegesen 14-15 milliárd forintos gyorssegélyre lenne szüksége ahhoz, hogy valamiképp elevickéljen a törvény által előírt átalakuláshoz. Pénz erre továbbra sincs; az egyetlen lehetséges forrás, a költségvetés általános tartaléka egész évre is csak 10,4 milliárd forint, ráadásul az első félévben felhasználható 40 százalékból – a legutóbbi információk szerint – már csak másfél milliárd maradt.

A helyzet egyik közmédiumnál sem rózsás, igazi csődhelyzet mégis a Magyar Rádiónál alakult ki legelőször. Az intézménynek – a rádió vezetői szerint önhibáján kívül – mára 800 millió forintos adóssága halmozódott fel. Ennek elsődleges oka a központi költségvetés szerepvállalásának fokozatos csökkenése: a közvetlen állami támogatás a rádió kiadásainak immár csak néhány százalékát adja. (Az 1996-ra beállított 323 millió forintot mostanra el is költötte az intézmény.) Ennél komolyabb érvágás, hogy tavaly óta az állam már nem vállal garanciát az előfizetési díjakra, azaz ha a polgárok nem fizetnek, akkor nincs is pénz. Márpedig a Magyar Rádió több mint 9 milliárd forintos költségvetésének majdnem a felét, 4,3 milliárd forintot remél az előfizetésekből. Kellően erőszakos “gazda” híján azonban a pénz nem érkezik a kívánt ütemben a Rádió számlájára: az első negyedévre tervezett egymilliárd forintos előfizetési bevétel helyett eddig csak annál 200 millióval kevesebbhez jutottak hozzá.

Az idei költségvetési törvény készítői állítólag előre látták, hogy néhány hónap alatt jelentős hiány alakulhat ki a Rádiónál, ezért – hogy a bevételi és a kiadási oldal egyensúlyba kerüljön – egy egyszerű ceruzavonással feljebb srófolták a vállalkozási és reklámbevételeket. Az álmoknak azonban megint ellentmondott a valóság: a betervezett majdnem 3 milliárd forintból a legjobb esetben is csak a tavalyi, 2,5 milliárdos szint elérése látszik lehetségesnek.

A “vonakodva” növekedő bevételekkel szemben viszont megugrottak a kiadások. Az Antenna Hungária tavaly ugyan nem emelt árat, az idén azonban egy 32 százalékos árdrágítással behozta a hátrányt – ez közel 700 millió forintos többletkiadást okoz a Rádiónak. A műsorszóró vállalat az időközben 400 millió forintosra “dagadt” adósság behajtására már egyszer kérte is fizetési meghagyás kibocsátását. (Hasonlóval fenyegetőzött az Apeh és a társadalombiztosítás is.)

A fentiek miatt, az előzetes számítások szerint éves szinten mintegy 3 milliárd forint hiányzik a Magyar Rádió kasszájából. Ebből egymilliárd forint nagyon sürgősen kellene ahhoz, hogy az intézmény rendezhesse adósságait, és nagyobb fennakadások nélkül eljuthasson az rt.-vé alakulásig. A nehézségeket csak fokozza, hogy addig – éppen a médiatörvény rendelkezései miatt – a vezetőség csak napi ügyekkel foglalkozhat, azaz nem hozhat olyan, a gazdálkodás számára is “jótékony” döntéseket, mint egy esetleges létszámleépítés, ingó-, netán ingatlanértékesítés, adásidő-csökkentés.

Mindenképpen kormányzati közbelépésre van tehát szükség – vélekednek a Rádióban. Múlt pénteken a Közalkalmazotti Tanács figyelmeztette a miniszterelnököt: a kormánynak teljesítenie kell a médiatörvényben vállalt kötelezettségeit, és kezdeményeznie kell a költségvetési törvény módosítását. A kabinet vonakodása persze érthető. A Rádió mentőövét még csak-csak “kiizzadnák” a PM-ben, de a jó cselekedetért további két jelentkező is sorban áll. Márpedig a két televízió, különösen pedig az MTV megmentése nagyságrendekkel többe kerülne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik