Gazdaság

ÁR(AM)EMELÉSEK

admin
admin

1996. 04. 17. 00:00

Március elsejétől átlagosan 25 százalékkal emelkedett a villamos energia és a földgáz ára. Ezen belül a lakossági villamos energia ára átlagosan 20 százalékkal, az ipari fogyasztóké 17 százalékkal nőtt. A földgáz ára pedig a lakosságnak 29 százalékkal, az ipari és kommunális fogyasztóknak 21 százalékkal lett drágább. Eddig a hír. Hogy mi van mögötte? Az áremelés senkit nem lepett meg, hiszen a kormány már tavaly bejelentette, hogy 1996-ban kétszer emelik az energia árát, először márciusban, másodszor októberben. Hogy akkor majd mennyit, azt egyelőre a Magyar Energia Hivatalban számolgatják. Az ott készülő költségelemzés lesz ugyanis az őszi döntés alapja, s 1997-től évente vizsgálják majd az energiaárakat a piaci viszonyok függvényében. Miközben a liberalizáció több, mint 90 százalékos a magyar gazdaság egészében, az energia továbbra is hatósági áras. Sőt, az is lesz még minimum öt évig – tudtuk meg az energia hivatalban. Amint azt is, hogy a múlt évi áremelés még kevés volt ahhoz, hogy az áramszolgáltatók gazdaságosan működjenek. A működési költségeiket az így nyert bevétel többé-kevésbé ugyan már fedezte, ám nem maradt pénz fejlesztésre.

A termelők és a szolgáltatók áremelési törekvéseit a kormányzati apparátus szakemberei folyamatosan összevetik majd a költségekkel, a világpiaci árakkal és figyelembe veszik az inflációt és a forint árfolyamának a változását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.