Gazdaság

EU: MENEDZSER-KÖRKÉRDÉS – Tükröm, tükröm mondd meg nékem…

admin
admin

1996. 04. 10. 00:00

Mit tartanak egymásról Európa menedzserei? Ezt tudakolta az elismert brit közvélemény-kutató intézet, a londoni Harris Research Nyugat-Európára kiterjedő körkérdése. Az eredményeket a Wirtschaftswoche exkluzív cikkben ismertette. Belgiumból, Németországból, Spanyolországból, Franciaországból, Olaszországból, Hollandiából és Nagy-Britanniából 1500 csúcsvezető nyilatkozott.

Az eredmények meglepőek – és főleg a németek számára hízelgőek. Európában a vezető menedzserek 25 százaléka hiszi, hogy a németekkel a legegyszerűbb az üzleti kapcsolatokról tárgyalni. A kedveltségi skálán a németek teljesen egyértelműen a francia (17 százalék) és brit kollégáik (10 százalék) előtt állnak.

Joachim Bieker, a mannheimi QSI vállalati tanácsadó cég üzletvezetője így adott utólagos magyarázatot a jó helyezésre: “Amint az európai partnerek félreteszik a németekkel szembeni idegenkedésüket, és létrehozzák az első üzleti kapcsolatokat, gyorsan észreveszik, hogy a németekben jól képzett emberekre találnak, akik nemcsak különféle vezetési rendszerekben tudnak gondolkodni, de többnyire még a partnerek nyelvét is beszélik.” A németeknek kedvez, hogy a nemzetközi menedzsmentben fontos erénynek számít a pontos tervezés és célratörés képessége. “Azoknál a vállalatoknál, amelyek globálisan tevékenykednek, egyre fontosabb, hogy komplex menedzsment-rendszereket uraljanak. És ebben a németekre jellemző szisztematikus eljárás gyakran nagyon hasznos” – mondta a Wirtschaftswoche munkatársának Thomas Frankel, a Texas Instruments brüszszeli összekötő irodájának vezetője.

A német vezetők meglepő módon különösen jó megítélést kaptak a hollandoktól: a holland menedzserek 61 százaléka a legszívesebben velük köt üzletet. Ezzel (a hollandok szemében) a németek messze a belgák (tizenkét százalék) és a britek (nyolc százalék) előtt állnak.

Ezzel szemben a német menedzserek 21 százaléka a franciákkal üzletel legszívesebben. Megítélésük azonban erősen megosztott: 18 százalékkal a franciák vezetik a németek legkevésbé kedvelt üzleti partnereinek listáját is. Jörg Zauber, az Eurosearch Consultants üzletvezetője szerint a franciák vezetési stílusa nagyon hierarchikus, patriarchális, ami a németeknél gyakran nem talál viszonzásra.

Figyelemre méltó, hogy ezzel a fenntartásukkal a németek nincsenek egyedül. Az európai menedzserek 14 százaléka osztja azt a véleményt, hogy a franciákkal a legnehezebb üzletelni; a legnagyobb ellenszenvet a britek mutatják 26 százalékkal. Úgy tűnik, hogy ez kölcsönös. A franciák 19 százaléka sem kedveli a csatorna másik oldalán élő menedzserek magatartását.

Nemzetközi átlagban mindenekelőtt az évi hárommilliárd márkát meghaladó forgalmú nagyvállalatok menedzsereinek vannak problémáik a francia üzleti partnerekkel: e csoport 19 százaléka számára ők a legkevésbé kedvelt partnerek. Egészen más a kép a 150 millió márkás évi forgalom alatti középvállalatoknál, ahol 19 százalék számára a németek a legkevésbé kedvelt kollégák.

Viszont pluszpontokat gyűjtenek a németek, ha a hozzáértésről és szorgalomról van szó. Az európai vezető erők átlagosan 35 százaléka a német menedzsereket tartja a legszorgalmasabbnak, az évi 150 millió márkás forgalmú középvállalatoknál meg éppen a 43 százaléka. Ezzel a pozitív értékeléssel a német vállalatok jóval holland és brit versenytársaik előtt állnak, amelyek csak a szavazatok tíz százalékával büszkélkedhetnek.

A vezető hármas itt is kölcsönösen tiszteli egymást: a németek a szorgalomban a briteket (22 százalék) és hollandokat (21 százalék) teszik a csúcsra, a britek pedig a németeket (37 százalék) és a hollandokat (18 százalék). A németek a hollandoktól is jelentős megerősítést kapnak: 77 százalékuk szerint a németek a legszorgalmasabbak. A holland menedzserek a szorgalmi teszt során mindössze 7 százalékban szavaztak a britekre.

A Harris-tanulmány még mindig a nyelvi problémát jelöli meg az európai menedzserek közötti legnagyobb akadályként. Mindig komplikációk lépnek fel a francia és német menedzserek között. Viszonylag kevés francia beszél egy második nyelvet, míg a németek többnyire jobban tudnak angolul, mint franciául. Udo Drägernek, a Daimler-Benz Aerospace Airbus GmbH, Toluouse főnökének sok más, Franciaországban dolgozó menedzserrel ellentétben, még szerencséje volt: az Airbus konzorciumban angol a munkanyelv.

A vállalati munka mindennapjaiban az európai menedzserek gyakran ütköznek különböző nemzeti szokásokba és temperamentumokba. “Amíg a britek egy találkozón először még egy kicsit társalognak, mi ajtóstól rontunk be a házba” – jellemzi sok német menedzser fellépését egy személyügyi tanácsadó. Ami a franciákat illeti, ők sokkal spontánabbak és jobban kedvelik az improvizációt, mint a németek – jegyzi meg Herbert Gienow, a német GEC-Alsthom csoport szóvivője. Ez a tárgyalásokon is megmutatkozik. A németek mindig visszatérnek a napirendre. Ezzel szemben a franciáknál ez csak a kiindulási pont, ahonnan a tárgyalás szabadon alakul. Eredmény: a németek szemében a franciák rendszertelenek és kaotikusak, és megfordítva: francia kollégáik a németeket kínosan pontosnak és kicsinyesnek tartják.

A Harris-tanulmány kitűnően feltárja a régi előítéleteket. Mindenekelőtt az olaszokat érinti kellemetlenül a körkérdés eredménye: az európai menedzserek 28 százaléka őket tartja a legkevésbé megbízható kollégáknak. Németországban a menedzserek 29 százaléka, Hollandiában pedig 47 százaléka hiszi ezt. Az összehasonlításban a görögök (13 százalék), a franciák és a spanyolok (9-9 százalék) még valamivel kíméletesebb helyezést kaptak. “Itt még a régi klisék ütnek át – mondja olasz kollégáinak megítéléséről Thomas Frankel, a Texas-Instruments menedzsere.

Maga Frankel magasra értékeli az olaszokat, mert olyasmire képesek, ami a nemzetközi színtéren működő vállalatok üzleti sikere szempontjából a jövőben mértékadó lesz: a kommunikáció művészetére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.