Gazdaság

DÉLSZLÁV ÚJJÁÉPÍTÉS – Békés piacfoglalás

admin
admin

1996. 03. 06. 00:00

Közel egymilliárd dolláros piacot kínál a délszláv térség a magyar vállalkozók számára, ám az újjáépítésben való részvételhez állami támogatásra és elsősorban tőkére van szükség – hangzott el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara múlt héten rendezett konferenciáján. A forráshiány “gyógyítására” az Eximbank és a Magyar Exporthitel Biztosító (Mehib) közös konstrukcióit kínálja, az állam pedig a gazdasági diplomácia eszközeivel igyekszik utat nyitni a magyar exportőröknek.

A délszláv térségben gyakorlatilag új piacokat kell meghódítani, mivel a korábbi gyümölcsöző állami és vállalati kapcsolatok jószerével teljesen megszűntek – véli az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium helyettes államtitkára, Gilyán György. E piacszerzésben az állam elsődleges feladata, hogy az üzleti kapcsolatok alapjául szolgáló állam- és kormányközi szerződéseket a gazdasági diplomácia révén tető alá hozza. A kereskedelmi kapcsolatok felélesztésében fontos szerep vár ugyanakkor a háborús időkben is fennmaradt magyar kereskedelmi képviseletekre.

Az ipari tárca illetékese mindazonáltal óvta a magyar exportőröket a túlzott várakozásoktól, vélekedése szerint ugyanis a délszláv országokban már most jelentős szabad építőipari kapacitás van. Így elsősorban a magyar határhoz közel eső területeken nyílnak majd lehetőségek, s ott is főként lakás- és kommunális építkezések jöhetnek szóba. A nagyobb beruházásokban – például vasúti, közúti, egészségügyi építésekben – a magyarok valószínűleg csak alvállalkozóként vagy beszállítóként vehetnek részt.

Az Eximbank és a Mehib az “állam meghosszabbított karjaként” segíti majd a vállalkozókat abban, hogy bejussanak a délszláv piacokra – jelentette ki Mizsei Kálmán, a szervezetek elnöke. Szerinte törekedni kell arra, hogy a vállalkozók ne csak közvetlenül, hanem a nagy nyugati vállalatok beszállítójaként is kivegyék részüket az újjáépítésből. Magyarország a délszláv államok belső forgalmából is átvehet egy részt, további lehetőség pedig, hogy a határ magyar oldalán alakítanak ki hídfőállásokat az exportőrök.

A konferencián részt vevő szakemberek egyöntetű véleménye szerint a délszláv térség legfőbb problémája, hogy a tárgyalóasztal túloldalán legtöbbször ma még fizetésképtelen partnerek ülnek. Ezen segíthet az Eximbank által nemrégiben kidolgozott vevőhitelkeret-konstrukció, amely a magyar exportot fogadó vevőt finanszírozza meg. A pénzintézet szolgáltatásait ismertetve Nyíri Iván, a két szervezet vezérigazgatója elmondta: a Mehib és az Eximbank mögött mára elegendő anyagi erőt vonultatott fel a magyar állam ahhoz, hogy a magyar exportőrök forráshiányát részben finanszírozni lehessen. A Mehib által nyújtott kereskedelemi vagy politikai kockázatok elleni biztosításokkal pedig jelentékenyen csökkenthető az exportőrök kiszolgáltatottsága.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.