Élet-Stílus

A karácsonyi dalok az őrületbe tudják kergetni az embert

Ön melyik táborba tartozik? Szereti az idejekorán kezdődő ráhangolódást a karácsonyra, vagy túlzásnak tartja, hogy már november elején, vagyis közel két hónappal szenteste előtt elkezdődik az ünnepi szezon? Ha a kiskereskedelemben dolgozik, szinte biztosan az utóbbi csoportba tartozik, és teljesen igaza van.

Linda Blair, brit klinikai pszichológus azt mondja, mentális betegségeket okozhat, ha valaki hosszú időn át, állandóan karácsonyi dalokat hallgat. Szerinte azok a legveszélyeztetettebbek, a boltokban, áruházakban, vagy karácsonyi vásárokban dolgozók.

Az ünnepi dalok folyamatosan arra emlékeztetik őket, hogy mi-mindent kell még megcsinálniuk: ajándékvásárlás, egy parti, vagy egy utazás megszervezése, takarítás, főzés, és így tovább. Ez konstans stresszt jelent.

„A boltokban dolgozóknak meg kell tanulniuk, hogyan zárják ki a fejükből az állandóan ismételt karácsonyi számokat, különben semmire sem tudnak koncentrálni. Így viszont, minden energiájuk arra megy el, hogy megpróbálják meg sem hallani, amit egész nap hallgatniuk kell.”

Az üzletek tulajdonosai viszont úgy gondolják, hogy a karácsonyi slágerek hangulatba hozzák a vásárlókat, így könnyebben, és többet költenek. Egy brit játékáruház vezetője elárulta, hogy náluk már október közepétől minden negyedik dal karácsonyi hangulatú, majd november elején már minden második, december elejétől pedig kizárólag karácsonyi dalokat játszanak.

A vásárlókat megosztja a kérdés: vannak, akik mindig mosolyognak, ha meghallanak egy karácsonyi dallamot, mások inkább émelyegnek tőle.

(via CBS Baltimore, Sky news)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik