Élet-Stílus

Lakberendezés: az Instagramra jó lesz, de vajon élni is lehet majd benne?

Az internetnek köszönhetően már a lakberendezéshez sem kell igazán érteni, csak felcsapjuk a Pinterestet, átpörgetjük néhány menő blogger oldalát és már kész is a magazinba illő lakás. Mutatunk négy lakberendezési trendet, amivel sajnos hatalmas öngólt rúghatunk.

Nincs is annál jobb, mint amikor az ember életében eljön a pillanat, hogy elkezdheti tervezgetni saját otthonát. Kitalálni az enteriőr stílusát, színpaletták, padlóburkolatok és tapétaminták között válogatni őrületesen izgalmas, mégsem árt, ha megőrizzük a józan eszünket ötletelés közben.

Mielőtt eltervezzük álmaink otthonát, első lépésben mérjük fel saját élethelyzetünket, gondoljuk át, mi az, ami praktikus számunkra. Nagyon fontos, hogy ne csak a jelent vegyük alapul, érdemes terveznünk a következő öt évre is. Jellemzően ennyi időre szeretnénk megúszni nagyobb átalakítás nélkül

-mondja Csorba Anita tértervező, youtuber.

Vagyis, mielőtt visszavonhatatlanul letesszük a voksunkat valamelyik agyonhájpolt lakberendezési trend mellett, nézzük meg az érem másik oldalát. Az, hogy egy kimerevített pillanat erejéig jól néz ki a nappali, még nem jelenti azt, hogy a mindennapi élet szempontjából praktikus és élhető.

Tizenöt évvel ezelőtt mindenki fényes fekete bútorokat illetve padlólapot szeretett volna. A katalógusokban roppant jól is mutatott, de azt senki nem gondolta végig, hogy a fotózás előtt egy perccel portalanították a mintalakást. A mindennapok során kis túlzással félóránként meg lehet ismételni ezt a műveletet, ha szeretnénk, hogy tisztának tűnjön. Ez már szerintem belefér a rémálom kategóriába: felújítjuk a lakásunkat, megvesszük a vágyott padlóburkolatot vagy nappalibútort, majd egész nap nézhetjük rajta az idegesítő porcicákat.

Hasonló hibákat igen könnyű elkövetni, ezért összeszedtünk négy aktuális trendet, amikkel érdemes óvatosan bánni.

Hófehér ülőgarnitúra

Elég, ha bepötyögjük a Pinterest keresősávjába a living room 2017 szavakat, máris több száz fehér kanapés nappalirészlet jelenik meg a képernyőn. Az ülőgarnitúrára hanyag eleganciával odadobva néhány színes, mintás díszpárna, egy pihe-puha pléd és máris elolvadtunk. A világos, szinte semleges színű kanapénak kétségkívül van előnye, hiszen, ha meguntuk a lakásban uralkodó stílust, elég, ha csak huzatot cserélünk a párnákon, és máris kész az őszi nappali. A hátrányok rubrikában azonban ott van a villámgyors koszolódás, amit szinte lehetetlen kivédeni.

Ha van tíz év alatti gyermekünk, vagy rendszeres baráti összejöveteleket tartunk, esetleg van egy benti kutyánk, hiába tetszik és trendi a fehér kanapé, nem nekünk való.

És ha már az ülőgarnitúránál tartunk, gondoljunk a kényelemre is. Az ultramodern alacsony háttámlás kanapék szuperül néznek ki a fotókon, de nem biztos, hogy az esztétikát akkor is értékelni fogjuk, amikor egy hétvégi sorozatmaraton után sajog a hátunk.

Nyers elegancia

Ha egy kicsit is szemmel tartottuk az utóbbi évek lakberendezési trendjeit, akkor biztosan feltűnt a beton dekor tárgyak gombamód szaporodása. Készül belőlük kaspó, falióra, lámpa, dohányzóasztal és még ki tudja mi. Idén azonban a padlóburkolatok sorában is feltűnt a szürke cementlap, ami ugyan mutatós és jól bírja az igénybevételt is, de szintén nem minden lakásba ajánlott.

Akik előszeretettel mászkálnak mezítláb, és nincs padlófűtésünk, bármennyire stílusos, ne válasszák ezt a burkolatot. Ha mindenképp a betonhatású padló az álmunk, vannak már remek PVC utánzatok ilyen mintával, amik sokkal melegebbek érintésre.

Táblafestékes fal

Hibának túlzás nevezni, de mindenképpen érdemes megfontolni, hogy feketére mázoljuk-e a nappali egyik falát. A Pinterestet felcsapva ezer és egy dizájnos megoldást találunk, és lassan keresni kell az olyan kávézót, ahol ne lenne legalább egy négyzetméternyi táblafesték a falon. A kérdés az, hogy valóban kihasználjuk-e a felületet, mert az talán nem vita tárgya, hogy üresen kevésbé mutatós. Szóval, akinek van ideje, türelme és legfőképp kézügyessége, hogy tisztán tartsa és hetente variálja a motívumokat és a kalligráfiákat a falon, annak tényleg ez lesz a kedvenc része a lakásban. De, aki csak vakon követte az elmúlt évek unalomig használt trendjét, az hamar rá fog jönni, hogy rossz lóra tett.

Kivételt képez a fentiek alól a gyerekszoba, mert ott szinte minden esetben jó szolgálatot tesz a táblafesték. A legtöbb apróság szeret rajzolni és pingálni, ráadásul a tanulás is szórakoztatóbb lesz néhány szemléltető ábrával.

Fényes felületek

Csorba Anita korábban említett példája tökéletesen igaz napjainkra is, amikor a magasfényű konyha és nappali bútorok divatját éljük. Fényképeken tényleg csodaszép látvány egy fogantyúk nélküli modern, high-tech konyha, ahol a légy is elcsúszik a szekrényajtón, de kétszer is gondoljuk meg, mielőtt egy vagyont költünk rá.

Tegyük fel magunknak a kérdést: el tudjuk viselni, hogy a hétköznapokban mindent beborítanak majd az új és tenyérnyomok? Nem fogjuk egzecíroztatni a családot akkor sem, ha a munkapulton időnként eluralkodik a káosz? Ha képesek vagyunk arra, hogy elengedjük a magazinba illő tökéletes rendet, akkor nem lesz gond, de így is fel kell készülni az állandó suvickolásra.

Csodák márpedig nincsenek

Lakberendezés terén nagyon nehéz általános gondolatokat megfogalmazni, hiszen otthona és családja válogatja, hogy kinek mi válik be, és milyen ötletből lesz óriási mellé nyúlás. Egy dolgot lehet tanácsolni, ez pedig az alapos tervezés. A széles választék leginkább előny, de a bőség zavara könnyen elbizonytalaníthatja a laikus lakberendezőket. Nagy befektetések előtt különösen fontos az alapos mérlegelés, mert helyrehozni egy hibás döntést egyáltalán nem egyszerű.

Ha valami nem praktikus, ritkán átalakítható kis költségből igazán használhatóvá. Legtöbb esetben el kell fogadnunk, hogy ez volt a tanulópénzünk, és a következő vásárlás során már gondosan megtervezzük majd, és nem nyúlunk mellé. A lakberendezés egy szakma, ha nincs időnk a tervezésre, mindenképpen érdemes kikérni szakértő tanácsát, rengeteg bosszúságtól és pénzkidobástól óvhatjuk meg magunkat

– tanácsolja Csorba Anita.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik