Élet-Stílus

Halálra dolgozta magát egy japán újságírónő

31 éves korában szívelégtelenségben halt meg az az újságírónő, aki  a halálát megelőző egy hónapban mindössze két szabadnapot vett ki. A japán közszolgálati televíziónál, az NHK-nál dolgozott Miwa Sado 159 órányi túlórát halmozott fel. A tragédia még 2013-ban történt, de most hozták nyilvánosságra.

Sado esete nem egyedi – a japánoknak külön szava is van a túlterheltség miatti halálra (karoshi) – de most azt várja a társadalom, hogy talán így sikerül nyomást gyakorolni az illetékesekre, hogy végre kezdjenek valamit a brutálisan hosszú munkaidő problémájával. A távol-keleti országban ugyanis sok munkaadó úgy véli, hogy a munkavállalók úgy tudjuk legjobban kifejezni a munkahelyük iránti elkötelezettségüket, ha minél többet túlóráznak.

Egy évvel ezelőtt már írtak egy hasonló esetről a lapok – emlékeztet a Guardian. Matsuri Takahashi 24 éves korában lett öngyilkos 2015 áprilisában, a vizsgálatok szerint a túl sok munka okozta stressz miatt. A fiatal nőnek több mint 100 óra túlórája keletkezett a halála előtti hónapban, és hetekkel a halála előtt azt írta a közösségi médiában, hogy meg akar halni, továbbá, hogy „Testileg és lelkileg romokban vagyok.”

Takahashi halála nagy vitát váltott ki Japánban, még Abe Shinzo miniszterelnök is megszólalt. A vita révén született egy kormányjavaslat, amely szerint havi 100 órában maximalizálnák a túlórát, és megbüntetnék azokat a munkahelyeket, akik ezt nem tartatják be. A felmérések alapján ez rendkívül sürgető feladat, ugyanis 1 év alatt mintegy kétezren lettek öngyilkosok a munkával összefüggő stressz miatt Japánban.

Segítségre van szüksége?

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetbe kerül, van segítség! Hívja a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik