Élet-Stílus

Ezért büdösebb a fing a zuhany alatt

Végre ez is kiderült!!!

Minden idők egyik legfontosabb tudományos kérdésének eredt a nyomába a SciShow.

A 4,4 millió feliratkozóval rendelkező YouTube-os tudóscsapat arra kereste a választ, vajon hogy lehet, hogy az a fing, amit zuhanyozás közben eresztünk el, büdösebb, mint a többi.

Hank Greentől már a videó 13. másodpercében megtudunk egy fontos tényt:

naponta átlagosan 20 alkalommal fingunk.

De – rátérve a legfontosabb kérdésre – vajon miért érezzük a többihez képest büdösebbnek a zuhany alatt kibocsátott pukit?

Kézenfekvő lenne, hogy az intenzívebb aromát az okozza, hogy zárt térben adtuk le a lövést – de nem csak erről van szó. A kulcsszó:

a páratartalom.

Ahogy a YouTube-tudós mondja, kutatók többször is vizsgálták már a szagok érzékelése és a levegő nedvességtartalma közti kapcsolatot. Egy kísérletben 75 embert ültettek egy szobába, és amikor növelték a légtérben a páratartalmat, a kutatás alanyai az alacsonyabb koncentrációban beküldött (tehát kevésbé erőteljes) illatokat is sokkal jobban észlelték.

Igaz, nem púzással próbálták ki – mondja a műsorvezető – de a lényeg ugyanaz: jobb lett a szaglásuk. Kimondhatjuk tehát: a fürdőszobában is a levegő magas páratartalma miatt érezzük jobban a szagokat. Hogy ezt miért van így, azt egyelőre nem fejtették meg a tudósok, maradjunk annyiban, hogy több feltételezés is felmerült.

Tegyük hozzá (ahogy a YouTube-tudós is tette), hogy valószínűleg az is segít a szagok jobb befogadásában, hogy általában meztelenül állunk a zuhany alá, és így a ruhák nem fogják fel, nem nyelik el a puki illatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik