Élet-Stílus

Akkor most mondunk pár budapesti helyet, ahova tényleg érdemes beülni egy sörre

Embertelen mennyiségű vendéglátóhely nyílt az elmúlt években Budapesten, és egyre nehezebb megtalálni azokat, ahol tényleg jól érzi magát az ember. Mi most megpróbálunk segíteni egy kicsit a választásban.

Kobuci

Óbudán bújik meg a főváros egyik legjobb, nyitott szórakozóhelye. És tényleg megbújik, nem egyszerű megtalálni. A KOBUCI kert 2009 nyarán nyitott a Fő tér 1. szám alatt található Zichy kastély belső udvarában.

(Kép: Kobuci Facebook-oldala)

Viszont, ha már sikerült rábukkannunk, akkor nem szívesen megyünk máshova. A helynek egy hátránya van, hogy télen nincs nyitva, de így legalább még egy okunk van arra, hogy várjuk a tavaszt. A Kobuci napközben egy fás, kis színpados, csendes, kiülős hely, estére viszont átváltozik, és cigányzenére, vagy Kispálra, vagy Rage Against The Machine-re ugrál az ember.

Az italkínálat széles, igaz, ha valaki például koktélokat szeretne inni, az inkább máshova menjen, Kóla, Fanta és a többiek itt nincsenek. Vannak viszont szörpök, finom sörök, minőségi folyóborok, pálinkák és más rövidek.

A kiszolgálás udvarias, és hatalmas plusz pont a Kobuci szendvics: darált sült kolbász, tejföl, uborka, paradicsom, grillezett ciabatta. Tökéletes étel egy sörözés után.

Bestia

A Bestia 2015 tavaszán nyitott meg a Bazilika tövében. Magukat úgy hirdetik, hogy kocsma sörrel, hússal, zenei programokkal. És ez egyébként így is van, és miközben kívülről az ember azt gondolná, ez csak látszatra puccos hely, amikor belépsz, rájössz, hogy ez tényleg egy menő, igényes kocsma.

(Kép: Bestia Facebook-oldala)

Sok minden tetszett benne, egyrészt, hogy az asztalok sarkai nem érnek össze, van tér. Vannak eldugott részei, lehet a pultnál iszogatni, még a mosdó is menő.

Amikor utoljára ott jártam egy egészen parádés gombalevest ettem, és ropogós félkacsát. A pincérek rendesek voltak, de nem a túl kedves és túlkínáló fajtából.

Fogasház

Idén márciusban a Fogasház összeolvadt az Instanttal, így jó eséllyel a legnagyobb európai belvárosi klubbá vált. Persze lehet ezen sopánkodni és azt mondani régen minden jobb volt, hiszen én is jártam a Fogasban akkor, amikor még semmi más nem volt körülötte, de ez elég felesleges körnek tűnik.

(Kép: Fogas Ház Facebook-oldala)

Egyébként érdemes lemenni egyszer délután is ide, vagy egy csendes koncertre, vagy csak egy pohár sörre, teljesen más a hangulata, mint amikor több száz ember zsúfolódik össze a nagyteremben hajnali kettőkor.

Amióta az Instant és a Fogas egyesült, egyszer jártam erre, de azon kívül, hogy egy órán keresztül kellett sorban állni, nem éreztem nagy változást. A hosszú várakozás pedig nem a hely hibája, egyszerűen olyan érzése van az embernek, mintha Budapest minden turistája itt gyűlne össze, hogy bulizzon egyet.

Leszámítva, hogy a mosdó nagyobb lett, és kicsit ki lett pofozva a hely sok változást nem érzékeltem.

Egy korsó Soproni Ipát és egy viszkikólát ittam, előbbi olyan volt, mint eddig, finom, utóbbival voltak gondok, de azért meg lehetett inni. Ettől függetlenül ez továbbra is az egyik legjobb szórakozóhely Pesten, van két különböző zenei stílusú terem, van egy kinti beszélgetős rész, van stílusa és hangulata.

Kiosk

Nem hiszem, hogy lehet jobb helyen egy bár Pesten, mint a Kiosk. Az Erzsébet-híd lábától nem messze, a Március 15. téren található ez a beülős-kiülős hely. Tökéletes, akkor is, ha valaki ebédelni szeretne és akkor is, ha csak a bicikliről lepattanva egy sört szeretne meginni.

(Kép: Kiosk Facebook-oldala)

Mi az utóbbit tettük. A terasz bejáratánál már fogadtak minket, asztalhoz kísértek. Magas asztal, magas szék, kis támlával, nem ülne rajta az ember nyolc órán keresztül, de ezeknek nem is az funkciójuk.

Pár perc után már jött is a pincér, egy korsó Sopronit és egy kézműves búzasört rendeltünk. Sütött a nap, előttünk a Duna, ráláttunk a Budai-hegyekre, szóval ilyenkor az ember még akkor se szívja a fogát, ha a két sörért összesen 2000 forintot fizet.

(Mázsár Tamás)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik