Élet-Stílus

Edugame: bejárjuk Pannóniát

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2017. 03. 23. 09:24

Korábban a témában:

A Történelmi Animációs Egyesület filmjeit, mint a mohácsi csatát, a szigetvári és a nándorfehérvári ostromot “élő egyenesben” bemutató animációs alkotásokat mára csaknem mindenki ismeri.

Most egy olyan, interaktív kalandot adtak közre – első körben iskolák, később minden érdeklődő számára ingyen elérhető -, amelyben a III. századi Római Birodalom egy pannóniai városának életébe kapunk betekintést.

A műfajnak nincs hivatalos magyar elnevezése, az angolszász oktatásban EDUgamesnek nevezik. Valójában a klasszikus számítógépes játékok mintájára elkészített, történelmi témájú ismeretterjesztő “játékról” van szó. Így lesz teljesen érthető:

Nem egy létező vagy egykor létezett pannóniai városról van szó, hanem egy tipikus római provinciális településről. Ezek e világon mindenhol ugyanazok voltak, tervezett, szabványszerű városok a főistenek templomaival, palotákkal, a fórummal.

Egy frissen alapított észak-afrikai és egy pannóniai településen “egyedi jegyeket” legfeljebb a környékre jellemző építőanyagokban kereshetünk

– mondta el Baltavári Tamás, az egyesület elnöke.

A jövőbeli igazán nagy terv a valódi, hitelesen rekonstruált “római kori Budapest” bemutatása Aquincumtól a Csepel-szigeti palotákig. A limesszel, katonai, polgári épületekkel, ünnepséggel, császárlátogatással, a hadsereg felvonulásával, császárlátogatással.

Rövidebb távon viszont az egyesület az oktatójátékokat folytatva rekonstruálja Szigetvár várát, és egy honfoglalás kori magyar falut – mondja Baltavári Tamás.

(Kiemelt kép: Történelmi Animációs Egyesület)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Mercedes' British driver Lewis Hamilton (front) and Ferrari's German driver Sebastian Vettel steer their cars during the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on June 25, 2017. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.