Élet-Stílus

Edugame: bejárjuk Pannóniát

A Történelmi Animációs Egyesület filmjeit, mint a mohácsi csatát, a szigetvári és a nándorfehérvári ostromot “élő egyenesben” bemutató animációs alkotásokat mára csaknem mindenki ismeri.

Most egy olyan, interaktív kalandot adtak közre – első körben iskolák, később minden érdeklődő számára ingyen elérhető -, amelyben a III. századi Római Birodalom egy pannóniai városának életébe kapunk betekintést.

A műfajnak nincs hivatalos magyar elnevezése, az angolszász oktatásban EDUgamesnek nevezik. Valójában a klasszikus számítógépes játékok mintájára elkészített, történelmi témájú ismeretterjesztő “játékról” van szó. Így lesz teljesen érthető:

Nem egy létező vagy egykor létezett pannóniai városról van szó, hanem egy tipikus római provinciális településről. Ezek e világon mindenhol ugyanazok voltak, tervezett, szabványszerű városok a főistenek templomaival, palotákkal, a fórummal.

Egy frissen alapított észak-afrikai és egy pannóniai településen “egyedi jegyeket” legfeljebb a környékre jellemző építőanyagokban kereshetünk

– mondta el Baltavári Tamás, az egyesület elnöke.

A jövőbeli igazán nagy terv a valódi, hitelesen rekonstruált “római kori Budapest” bemutatása Aquincumtól a Csepel-szigeti palotákig. A limesszel, katonai, polgári épületekkel, ünnepséggel, császárlátogatással, a hadsereg felvonulásával, császárlátogatással.

Rövidebb távon viszont az egyesület az oktatójátékokat folytatva rekonstruálja Szigetvár várát, és egy honfoglalás kori magyar falut – mondja Baltavári Tamás.

(Kiemelt kép: Történelmi Animációs Egyesület)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik