Lyon, 2017. január 24.
A konyhazsűri ellenőrzi a bevitt alapanyagokat a verseny megkezdése előtt a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny lyoni világdöntőjén, a SIRHA nemzetközi vendéglátó-, szálloda- és élelmiszeripari kiállításon 2017. január 24-én. Középen Széll Tamás, a magyar csapat séfje, a 2016-os kontinensbajnokságának győztese.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Élet-Stílus

Különdíjat nyert Széll Tamás a Bocuse d’Or-on

Jánossy Villő
Jánossy Villő

újságíró. 2017. 01. 25. 19:27

Korábban a témában:

Szerdán 6-kor kezdődött a díjátadó a 30. lyoni Bocuse d’Or-on, ahol kihirdették az induló 24 ország eredményeit. A magyar csapat Széll Tamás vezetésével az első versenynapon utolsóként főzött,

és elvitték a legjobb húsos tálnak járó díjat.

Összesítésben negyedikek lettek, ami óriási eredmény, Magyarország még sosem volt benne az első ötben.

Ha ez nem lenne elég, a magyaroké lett a legjobb poszter is. 

A harmadik helyet az Izlandiak nyerték, a másodikat Norvégia. A lényeg azonban, hogy

a Bocuse d’Or első helyezettje 2017-ben az USA. 

Here is the first theme on plates dish from team USA ! #bocusedor #bocusedor30

A photo posted by Bocuse d’Or (@bocusedor) on Jan 25, 2017 at 4:43am PST


Sokan várták az amerikaiakat az első helyre, de a szakértők, köztük Sárközi Ákos séf is előre sorolták a magyarokat. Ami tényleg bejött, hiszen a legjobb húsos tál óriási szó, ráadásul épphogy lecsúsztak a dobogóról,

a negyedik helyet szerezték meg.

A versenyre Széllék hónapokon át készültek, hogy 5 óra 35 perc alatt összehozzák a húsos és vegán fogást. Mivel a nemzeti jelleget is pontozta a zsűri, Szélléknek a magyarokra jellemző ízekkel kellett előállniuk, Tokajit , szarvasgombát, gyökérzöldségeket használtak és savanyítottak. (Akit részletesen érdekelnek a hozzávalók, az Akadémia honlapján mindent megtalál.) 

A kizárólag zöldségekből álló menü a Gyökerek és levelek alatt nevet kapta. Semmi hús, semmi tejtermék, semmi hal, csak a vegán.

Hungary ! #bocusedor

A photo posted by Bocuse d’Or (@bocusedor) on Jan 24, 2017 at 6:25am PST

A főfogás alapja a bresse-i csirke volt, amit a világ legdrágább csirkéjeként tartanak számon. Nagyon francia, nagyon elegáns. A tál fantázianeve

Magyar téli erdő. 

A köretnek folyami rákot és homárt tálaltak, többek között Tokajival, mangalica szalonnával és kacsamájjal.

Hungary !#bocusedor

A photo posted by Bocuse d’Or (@bocusedor) on Jan 24, 2017 at 6:28am PST

Széll Tamást commis-ja, a 22 éves Szabó Kevin segítette. A csapat coach-a, Vomberg Frigyes a főzésben ugyan nem vehetett részt, de a konyha mellől irányított.

Az európai forduló előtt valószínűleg nem sokan tudták, hogy egyáltalán mi az a Bocuse d’Or. Most pedig mindenki megismerhette Széll Tamás nevét. Egy 30 éves szakácsversenyről van szó, amit egy híres, három Michelin-csillagos séfről Paul Bocuse-ról neveztek el. Óriási meglepetés, de eddig hétszer a franciák vitték el az első helyet, de a skandináv országok is többször nyertek. A magyarok három alkalommal főztek a Bocuse d’Or-on, Széll Tamás legutóbb a tizedik helyet szerezte meg, most ezen javított, bekerült az első ötbe.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.