Lyon, 2017. január 24.
A konyhazsűri ellenőrzi a bevitt alapanyagokat a verseny megkezdése előtt a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny lyoni világdöntőjén, a SIRHA nemzetközi vendéglátó-, szálloda- és élelmiszeripari kiállításon 2017. január 24-én. Középen Széll Tamás, a magyar csapat séfje, a 2016-os kontinensbajnokságának győztese.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Élet-Stílus

Különdíjat nyert Széll Tamás a Bocuse d’Or-on

Jánossy Villő
Jánossy Villő

újságíró. 2017. 01. 25. 19:27

Korábban a témában:

Szerdán 6-kor kezdődött a díjátadó a 30. lyoni Bocuse d’Or-on, ahol kihirdették az induló 24 ország eredményeit. A magyar csapat Széll Tamás vezetésével az első versenynapon utolsóként főzött,

és elvitték a legjobb húsos tálnak járó díjat.

Összesítésben negyedikek lettek, ami óriási eredmény, Magyarország még sosem volt benne az első ötben.

Ha ez nem lenne elég, a magyaroké lett a legjobb poszter is. 

A harmadik helyet az Izlandiak nyerték, a másodikat Norvégia. A lényeg azonban, hogy

a Bocuse d’Or első helyezettje 2017-ben az USA. 

Here is the first theme on plates dish from team USA ! #bocusedor #bocusedor30

A photo posted by Bocuse d’Or (@bocusedor) on Jan 25, 2017 at 4:43am PST


Sokan várták az amerikaiakat az első helyre, de a szakértők, köztük Sárközi Ákos séf is előre sorolták a magyarokat. Ami tényleg bejött, hiszen a legjobb húsos tál óriási szó, ráadásul épphogy lecsúsztak a dobogóról,

a negyedik helyet szerezték meg.

A versenyre Széllék hónapokon át készültek, hogy 5 óra 35 perc alatt összehozzák a húsos és vegán fogást. Mivel a nemzeti jelleget is pontozta a zsűri, Szélléknek a magyarokra jellemző ízekkel kellett előállniuk, Tokajit , szarvasgombát, gyökérzöldségeket használtak és savanyítottak. (Akit részletesen érdekelnek a hozzávalók, az Akadémia honlapján mindent megtalál.) 

A kizárólag zöldségekből álló menü a Gyökerek és levelek alatt nevet kapta. Semmi hús, semmi tejtermék, semmi hal, csak a vegán.

Hungary ! #bocusedor

A photo posted by Bocuse d’Or (@bocusedor) on Jan 24, 2017 at 6:25am PST

A főfogás alapja a bresse-i csirke volt, amit a világ legdrágább csirkéjeként tartanak számon. Nagyon francia, nagyon elegáns. A tál fantázianeve

Magyar téli erdő. 

A köretnek folyami rákot és homárt tálaltak, többek között Tokajival, mangalica szalonnával és kacsamájjal.

Hungary !#bocusedor

A photo posted by Bocuse d’Or (@bocusedor) on Jan 24, 2017 at 6:28am PST

Széll Tamást commis-ja, a 22 éves Szabó Kevin segítette. A csapat coach-a, Vomberg Frigyes a főzésben ugyan nem vehetett részt, de a konyha mellől irányított.

Az európai forduló előtt valószínűleg nem sokan tudták, hogy egyáltalán mi az a Bocuse d’Or. Most pedig mindenki megismerhette Széll Tamás nevét. Egy 30 éves szakácsversenyről van szó, amit egy híres, három Michelin-csillagos séfről Paul Bocuse-ról neveztek el. Óriási meglepetés, de eddig hétszer a franciák vitték el az első helyet, de a skandináv országok is többször nyertek. A magyarok három alkalommal főztek a Bocuse d’Or-on, Széll Tamás legutóbb a tizedik helyet szerezte meg, most ezen javított, bekerült az első ötbe.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.