Élet-Stílus

Széll Tamásék bemutatták a magyar tányért a Bocuse d’Or-on

Lyonban az első versenynapon, utolsóként kezdték reggel 10 óra előtt nem sokkal a főzést. A második tányért 3 óra 25 perckor vitték a 24 fős zsűri elé. A időzítés nagyon szigorú, a 12 csapat reggel 8-tól 10 perces csúszásokkal indult, Széll Tamáséknak az utolsó hely jutott a sorsoláson, azaz ők fejezték be a csirkét és a vegán tálat a legkésőbb. Ez már csak azért is érdekes, és rizikós, mert a zsűri addigra már 11 menün volt túl. Gyakorlatilag szünet nélkül pakolták eléjük az ételeket. Nem egyszerű így kitűnni a mezőnyből, a magyar csapatot viszont esélyesnek tartják, a dobogó is elképzelhető.

Az első tányért, ami idén csak zöldségekből állt, 3 előtt szolgálták fel. Minden ország belevitt a fogásokba egy kis nemzeti jelleget. Széll Tamásék a gyökerekre koncentráltak, a Bocuse d’Or Akadémia honlapján elolvasható a pontos menü. A vegán tányér zanzásítva, Gyökerek & Levelek alatt jeligével:

Tokaji bor, Tokaji ecet, tökmag, erdei medvehagyma, zeller, magyar szarvasgomba és paprika.
És íme, a már kész fogás. A savanyítás nagy szerepet kapott a menünél.

Hungary ! #bocusedor

A photo posted by Bocuse d’Or (@bocusedor) on Jan 24, 2017 at 6:25am PST


A második tányért, a főfogást a vegán után 35 perccel szolgálták fel. A szervezők minden évben kijelölnek egy fő alapanyagot, amit a versenyzők a saját ízlésük szerint tökéletesíthetnetek. 2017-et a bresse-i csirke nyerte meg, amit a világ legjobb csirkéjeként szoktak emlegetni. Széll Tamás hónapok óta gyakorolt a csapatával, hogy feltálalja az ő verzióját. A mi csirkénk fantázianeve:

Magyar téli erdő

Ha megkóstolhatnánk, érezhetnénk Tokaji furmintot és aszút, mangalicát, tökmagot és paprikát a csirke mellett. De ilyen persze nem lesz, nem sok esély van arra, hogy bárhol kérheti majd a magyar menüt. Igazából semmi. Nem is ez a lényeg, hanem hogy mindenki, aki számít a gasztronómiában felfigyeljen a magyarokra.

Ami érdekes Széll Tamásék választásában, hogy a hús mellé tengeri alapanyagokat használtak, homárt és folyami rákot. Ahogy a vegán fogásnál, úgy itt is fontos, hogy savanyítással hangsúlyozták a magyar jelleget. Hiszen ezt is pontozzák, Dél-Korea sushit tálalt, mi savanyítunk.

South Korea ! #bocusedor

A photo posted by Bocuse d’Or (@bocusedor) on Jan 24, 2017 at 4:55am PST

Úgy nézze végig a tányért, hogy a csirkét a a fején, a tollán és a lábán kívül Széll Tamásék teljes egészében feldolgozták. A tálcát először körbevitték a zsűri előtt, majd tányérokra porciózták.

Hungary !#bocusedor

A photo posted by Bocuse d’Or (@bocusedor) on Jan 24, 2017 at 6:28am PST

Szerdán következik a második fele a mezőnynek, és kiderül az is, hogy Széll Tamásék hanyadik helyen zártak.

(cover: Robert Szaniszló / NurPhoto via Getty Images)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik