Élet-Stílus

Veszélyes minden levegővétel Budapesten

A jelenleginél magasabb riasztási szint nincs, de további korlátozások még jöhetnek, szükség van egyéni óvintézkedésekre is. Mutatjuk a tudnivalókat.

A szállópor (PM10) magas koncentrációja miatt hétfő reggel hat órától a főpolgármester szmogriadót rendelt el Budapesten. Erre Tarlós Istvánt törvény kötelezi: a riasztási fokozatot szállópor esetén akkor kell elrendelni, ha a PM10 két egymást követő napon, legalább három mérőponton 24 órás átlagban meghaladja a riasztási küszöbértéket, és az előrejelzések szerint nem várható javulás a következő napon sem. A küszöbérték pedig 100 mikrogramm/köbméter.

Veszélyes anyagokról van szó, ezt jelzi az is, hogy a laikusként minimálisnak tűnő koncentráció miatt riasztás van érvényben – ez már a “vörös kód”, magasabb fokozat nincs.

A mikrogramm a gramm egymilliomod része, azaz 100 mikrogramm/köbméter küszöbérték azt jelenti, hogy egy köbméternyi levegő minimum egy tízezred gramm PM10-et tartalmaz. A koncentráció persze lehet ennél magasabb, az aktuális értékekről ezen a térképen tájékozódhat. A lényeg, hogy átléptük a riasztási fokozatot.

Az egészségügyi határértéket pedig fővárosban és egyes keleti városokban három-négyszeresen is meghaladta a légszennyezettség.

Egyből riasztás

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet a levegő egészségkárosító hatásai alapján négy szintet határoz meg, amelyeket a térképen színekkel jelöl: a kék elfogadható, a zöld kifogásolt, a narancssárga egészségtelen, a piros pedig veszélyes. Itt jól látszik, szinte nincs olyan magyar város, ahol minden rendben lenne, sőt a kelet-magyarországi városokban a levegőminőség mindenhol elérte a veszélyes szintet.

A levegő egészségkárosító hatása alapján – narancs és vörös fokozatban – a település vezetői rendelik el a szmogriadó fokozatait. Tájékoztatási fokozatról akkor beszélünk, ha a szállópor koncentrációja átlépi a 75 mikrogramm/köbmétert, ez már rövid távon veszélyt jelenthet a “különösen érzékeny” emberekre, úgy mint idősekre, gyerekekre, (főleg) légúti megbetegedésben szenvedőkre. Ilyenkor kötelező az azonnali tájékoztatás.

A helyzet most olyan gyorsan fordult rosszra, hogy a tájékoztatási fokozat Budapesten ki is maradt…A riasztási fokozat küszöbértéke a fent említett 100 milligramm/köbméter,  amelynek rövid távú hatásai az egész lakosságra veszélyt jelentenek, azonnali korlátozó intézkedéseket kell bevezetni. A cél, hogy a helyzet ne romoljon tovább.

Fűteni nem tilos

Jelenleg Budapesten tilos olyan járművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében nincs környezetvédelmi osztályt jelölő kód, illetve ez a kód 0, 1, 2, 3, vagy 4. Aki ezt megszegi, 150 ezer forintos bírságra számíthat, a kivételeket itt találja.

Emellett Tarlós István önkéntesen betartandó, megelőző intézkedésekre kérte a lakosságot és a légszennyezőket:

  • Autó helyett mindenki inkább a tömegközlekedést használja.
  • Álló helyzetben ne járassák az autó motorját.
  • Az üzemek csökkentsék porkibocsátásukat.
  • Mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát.

Utóbbival van egy kis probléma: felhördült a magyar, lépten-nyomon hallani, “Tarlós megtiltja, hogy fűtsünk!”

Nem erről van szó, csak a legtöbb hírből hiányzik ennek a mondatnak a fele, miszerint ha egy háztartásban létezik földgáztüzelési mód, akkor mellőzzék a szilárd tüzelésű kályhák, kandallók használatát.

Megkerestük a fővárosi önkormányzatot, hogy ha ne adj’ Isten tovább romlik a helyzet, milyen további korlátozó, megelőző intézkedésekre van lehetőség. Válaszukkal rögtön frissítjük cikkünket, ahogy megérkezik. Annyi viszont a rendeletből is kiderül, hogy – és ez most még nem történt meg – sebességkorlátozást léptethetnek életbe Budapest területén.

Egészen pontosan a főpolgármester felszólíthatja a járművezetőket, hogy

haladási sebességüket 20 km/h-val csökkentsék, kivéve, ahol 30 km/h vagy kisebb a megengedett legnagyobb sebesség.

Az aktuális helyzetről, korlátozásokról itt talál aktuális, első kézből származó információt.

Nem igazán lesz jobb

Ami a folytatást illeti, a hét közepén – szerda-csütörtök magasságában – északkelet felől szárazabb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, kissé megélénkül a szél. Ez főleg keleten enyhíti a szmoghelyzetet, de nem söpri ki teljesen az egészségkárosító port. Pénteken pedig ismét hideg levegő áramlik fölénk, ami megint a szmogképződésnek kedvez, tudtuk meg Cséki Gergő meteorológustól, az Időkép.hu munkatársától.

A levegőben szálló nagy mennyiségű por egészséges embereknél is közvetlen tüneteket okoz:

  • szemkönnyezés,
  • tüsszentés,
  • köhögés,
  • orrfolyás,
  • torokkaparás.

Szmogriadó idején nyilvánvalóan szükség van egyéni óvintézkedésekre is, ezekről az ÁNTSZ honlapján tettek közzé igen részletes útmutatót. A lényeg, hogy lehetőleg csak annyit tartózkodjunk a szabadban, amennyit feltétlenül szükséges, és kerüljük a lakás szellőztetését, és viseljünk pormaszkot.

Kiemelt kép: MTI / Kallos Bea

Ajánlott videó

Olvasói sztorik