Budapest, 2017. január 23.
A Hõsök tere Budapesten 2017. január 23-án. Tarlós István fõpolgármester elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát a fõvárosban. A magas szállópor-koncentráció miatt ezen a napon reggel 6 órától Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjármûvel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölõ kód 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölõ kódot.
MTI Fotó: Kallos Bea
Élet-Stílus

Veszélyes minden levegővétel Budapesten

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2017. 01. 23. 15:41

A jelenleginél magasabb riasztási szint nincs, de további korlátozások még jöhetnek, szükség van egyéni óvintézkedésekre is. Mutatjuk a tudnivalókat.
Korábban a témában:

A szállópor (PM10) magas koncentrációja miatt hétfő reggel hat órától a főpolgármester szmogriadót rendelt el Budapesten. Erre Tarlós Istvánt törvény kötelezi: a riasztási fokozatot szállópor esetén akkor kell elrendelni, ha a PM10 két egymást követő napon, legalább három mérőponton 24 órás átlagban meghaladja a riasztási küszöbértéket, és az előrejelzések szerint nem várható javulás a következő napon sem. A küszöbérték pedig 100 mikrogramm/köbméter.

Veszélyes anyagokról van szó, ezt jelzi az is, hogy a laikusként minimálisnak tűnő koncentráció miatt riasztás van érvényben – ez már a “vörös kód”, magasabb fokozat nincs.

A mikrogramm a gramm egymilliomod része, azaz 100 mikrogramm/köbméter küszöbérték azt jelenti, hogy egy köbméternyi levegő minimum egy tízezred gramm PM10-et tartalmaz. A koncentráció persze lehet ennél magasabb, az aktuális értékekről ezen a térképen tájékozódhat. A lényeg, hogy átléptük a riasztási fokozatot.

Az egészségügyi határértéket pedig fővárosban és egyes keleti városokban három-négyszeresen is meghaladta a légszennyezettség.

Egyből riasztás

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet a levegő egészségkárosító hatásai alapján négy szintet határoz meg, amelyeket a térképen színekkel jelöl: a kék elfogadható, a zöld kifogásolt, a narancssárga egészségtelen, a piros pedig veszélyes. Itt jól látszik, szinte nincs olyan magyar város, ahol minden rendben lenne, sőt a kelet-magyarországi városokban a levegőminőség mindenhol elérte a veszélyes szintet.

A levegő egészségkárosító hatása alapján – narancs és vörös fokozatban – a település vezetői rendelik el a szmogriadó fokozatait. Tájékoztatási fokozatról akkor beszélünk, ha a szállópor koncentrációja átlépi a 75 mikrogramm/köbmétert, ez már rövid távon veszélyt jelenthet a “különösen érzékeny” emberekre, úgy mint idősekre, gyerekekre, (főleg) légúti megbetegedésben szenvedőkre. Ilyenkor kötelező az azonnali tájékoztatás.

A helyzet most olyan gyorsan fordult rosszra, hogy a tájékoztatási fokozat Budapesten ki is maradt…A riasztási fokozat küszöbértéke a fent említett 100 milligramm/köbméter,  amelynek rövid távú hatásai az egész lakosságra veszélyt jelentenek, azonnali korlátozó intézkedéseket kell bevezetni. A cél, hogy a helyzet ne romoljon tovább.

Fűteni nem tilos

Jelenleg Budapesten tilos olyan járművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében nincs környezetvédelmi osztályt jelölő kód, illetve ez a kód 0, 1, 2, 3, vagy 4. Aki ezt megszegi, 150 ezer forintos bírságra számíthat, a kivételeket itt találja.

Emellett Tarlós István önkéntesen betartandó, megelőző intézkedésekre kérte a lakosságot és a légszennyezőket:

  • Autó helyett mindenki inkább a tömegközlekedést használja.
  • Álló helyzetben ne járassák az autó motorját.
  • Az üzemek csökkentsék porkibocsátásukat.
  • Mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát.

Utóbbival van egy kis probléma: felhördült a magyar, lépten-nyomon hallani, “Tarlós megtiltja, hogy fűtsünk!”

Nem erről van szó, csak a legtöbb hírből hiányzik ennek a mondatnak a fele, miszerint ha egy háztartásban létezik földgáztüzelési mód, akkor mellőzzék a szilárd tüzelésű kályhák, kandallók használatát.

Megkerestük a fővárosi önkormányzatot, hogy ha ne adj’ Isten tovább romlik a helyzet, milyen további korlátozó, megelőző intézkedésekre van lehetőség. Válaszukkal rögtön frissítjük cikkünket, ahogy megérkezik. Annyi viszont a rendeletből is kiderül, hogy – és ez most még nem történt meg – sebességkorlátozást léptethetnek életbe Budapest területén.

Egészen pontosan a főpolgármester felszólíthatja a járművezetőket, hogy

haladási sebességüket 20 km/h-val csökkentsék, kivéve, ahol 30 km/h vagy kisebb a megengedett legnagyobb sebesség.

Az aktuális helyzetről, korlátozásokról itt talál aktuális, első kézből származó információt.

Nem igazán lesz jobb

Ami a folytatást illeti, a hét közepén – szerda-csütörtök magasságában – északkelet felől szárazabb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, kissé megélénkül a szél. Ez főleg keleten enyhíti a szmoghelyzetet, de nem söpri ki teljesen az egészségkárosító port. Pénteken pedig ismét hideg levegő áramlik fölénk, ami megint a szmogképződésnek kedvez, tudtuk meg Cséki Gergő meteorológustól, az Időkép.hu munkatársától.

A levegőben szálló nagy mennyiségű por egészséges embereknél is közvetlen tüneteket okoz:

  • szemkönnyezés,
  • tüsszentés,
  • köhögés,
  • orrfolyás,
  • torokkaparás.

Szmogriadó idején nyilvánvalóan szükség van egyéni óvintézkedésekre is, ezekről az ÁNTSZ honlapján tettek közzé igen részletes útmutatót. A lényeg, hogy lehetőleg csak annyit tartózkodjunk a szabadban, amennyit feltétlenül szükséges, és kerüljük a lakás szellőztetését, és viseljünk pormaszkot.

Kiemelt kép: MTI / Kallos Bea

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.