Belföld
Budapest, 2017. január 22.
Autók haladnak a szmogban a fõvárosi Sztehlo Gábor rakparton 2017. január 22-én. Tarlós István fõpolgármester elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten. A háttérben a Lánchíd látható.
MTI Fotó: Marjai János

Ne üljön kocsiba és ne tüzeljen! Itt a szmogriadó

0, 1, 2, 3 vagy 4 van a forgalmi engedélyében a környezetvédelmi besorolásnál? Hagyja otthon a kocsit, vagy a rendőr 150 ezerre bünteti hétfőn!
Korábban a témában:

A magas szállópor-koncentráció miatt hétfő reggel 6 órától Budapest területén tilos azzal a járművel közlekedni, aminek forgalmi engedélyében

a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0; 1; 2; 3; 4, vagy amik forgalmija nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot

– közölte a Főpolgármesteri Hivatal vasárnap éjszaka.

A vasárnapi mérési adatok alapján a szálló por (PM10) 24 órára számított átlagos koncentrációja a fővárosi működő 10 mérőpontból mindenhol meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 mikrogramm/köbméter), tehát vasárnap gyakorlatilag az egész városban veszélyesen magas volt a levegő szennyezettsége.

A forgalomkorlátozó intézkedés – további hatósági intézkedésig – minden nap 6 órától 22 óráig tart.

A forgalomkorlátozás nem terjed ki az M0-ás autóút Budapest területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő forgalma biztosítása érdekében a következő útszakaszokra: Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Szépjuhászné útja-Budakeszi út-Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Nagyrét utca-Máriaremetei út-Hidegkúti út-Budapest közigazgatási határa.

A forgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben – 150 ezer forintig terjedő – bírságot szabhat ki.

A jogszabályok szerint szálló por esetében a riasztási fokozat akkor áll fenn Budapesten, ha a szálló por (PM10) koncentrációja a riasztási küszöbértéket (100 mikrogramm/köbméter) három mérőponton, két egymást követő nap, 24 órás átlagában meghaladja, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

Nem javul itt semmi

Az Országos Meteorológiai Szolgálat éjjeli előrejelzése szerint hétfőn a levegőminőség romlása mérsékeltebb lesz vagy helyenként akár meg is állhat, de összességében a PM10 értékek napi átlaga még így is a riasztási határérték felett vagy annak közelében alakulhat. A hét első felében sem az időjárásban, sem a levegő minőségében nem várható érdemi változás, a PM10 értékek is a riasztási határérték körül maradnak. Csütörtökön a kissé megélénkülő szél kis mértékben javíthat majd a levegő minőségén, azt követően viszont ismét a szennyezőanyag-koncentrációk emelkedése valószínű – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

A szmoghelyzet romlásának elkerüléséért a főpolgármester arra kérte a lakosságot, hogy mérsékeljék vagy szüneteltessék az egyéni kocsihasználatot, mellőzzék a járművek indokolatlan – álló helyzetben történő – alapjárati üzemeltetését, részesítsék előnyben a tömegközlekedést, mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, a szolgáltató és termelő üzemeket pedig arra, hogy csökkentsék porkibocsátásukat.

Külföldről csak a mocsok jön!

Felhívták a figyelmet arra, hogy a papírhulladék és kezeletlen fahulladék kivételével nem szabad a háztartási szemetet elégetni. Az őszi-téli fővárosi porszint harmada származhat a háztartási eredetű szilárd, leginkább fatüzelésből, míg hatoda a közlekedési kibocsátáshoz köthető. A fővárosi szálló por szennyezettségi szinthez a közlekedés és/vagy a szél által felkavart por is mintegy 10-20 százalékban járul hozzá, továbbá 5 százaléka a járművek gumiabroncsainak kopásából származik. Ugyanakkor publikált számítások azt mutatják, hogy például külföldről Magyarországra 30 százalékkal több aeroszol részecske érkezik, mint amennyit Magyarország területén összesen kibocsátanak, vagy amennyi itt keletkezik.

Azt javasolják, hogy elsősorban a veszélyeztetett csoportokba tartozók (gyermek, időskorú, beteg) kerüljék a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja, különösen asztma, hörghurut esetében, és csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján lehet tájékozódni a mérési eredményekről és további információkról a http://www.levegominoseg.hu/automata-merohalozat oldalon, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján, a http://www.met.hu/levegokornyezet/varosi_legszennyezettseg/meresi_adatok/tajekoztato/ vagy http://www.met.hu/levegokornyezet/varosi_legszennyezettseg/elorejelzes/tajekoztato/ oldalakon. Emellett a Budapest Portálon (www.budapest.hu) és a Fővárosi Önkormányzat Twitter oldalán (twitter.com/fph_sajto) is elérhetőek a szmogriadóval kapcsolatos friss információk, valamint a Főpolgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján és munkaidőn kívül a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Fővárosi Ügyeleti Információs Központjánál.

Ajánlott videó mutasd mind

Püspökladány, 2018. szeptember 28.
Záporeső napsütésben. Impresszionista stílusban készített felvétel.
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Óriási változás jön az időjárásban

Időutazó hullámvasútra ültet az időjárás, jelenleg március végi időben van részünk, de a hétvégére május lesz, hétfőn pedig március eleje. A hajnali fagy egyébként április közepéig teljesen normális.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Fotó: Marjai János / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.