condensing boiler gas in the boiler roomcondensing boiler gas in the boiler room
Élet-Stílus

Tényleg annyival jobb a kondenzációs gázkazán?

24.hu
24.hu

2017. 01. 16. 10:45

Tényleg. Nem véletlen, hogy tőlünk nyugatabbra több országban sok éve már csak ilyeneket szerelnek be. Más kérdés, hogy nálunk annyival drágább, mint az eddigi fűtőeszközök, hogy a hagyományos értelemben vett megtérülést nem érdemes várni tőle.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

A kondenzációs gázkazán a globális felmelegedés elleni harc egyik ikonja, a környezettudatos polgárok választása. Több európai országban már hosszú évek óta csak ilyeneket forgalmaznak és helyeznek üzembe. Ha családii házban lakunk, már most, ha társasházban élünk, akkor 2018-tól legálisan mi is csak ilyenre cserélhetjük kazánunkat, betartva az Európai Unió erre vonatkozó szabályozását, amivel kötelezővé tették ezt a környezetkímélő technológiát.

A kazán nem csak a bolygót, de fogyasztását tekintve a pénztárcánkat is kíméli. Míg a hagyományos kazánok hatásfoka a legjobb esetben is legfeljebb 92 százalék, addig a kondenzációs technika a füstgáz-, vagy ha így jobban tetszik, a hulladékhő hasznosításával a 109 százalékot is elérheti. Ez már önmagában 20 százalék, de bizonyos körülmények között ennél több is lehet a megtakarítás a hagyományos kazánok üzemeltetéséhez képest.

A kondenzációs kazánoknál a kilépő füst hőmérséklete 60 Celsius fok alatti és szén-monoxidból is kevesebb távozik, ettől környezetbarát. A legnagyobb megtakarítást nagy fűtőfelületekkel tudunk elérni, ilyen a fal- és a padlófűtés, valamint a megszokottnál nagyobb radiátorok.

Sokat segít az is, hogy a kondenzációs kazán intelligens és igen kézzelfogható módon alkalmazkodik a kinti hőmérséklethez. A kazán saját teljesítményét mérhető kilowattokban csökkenti, ha a lakás fűtésigénye nem kívánja a maximumot.

Nem kis üröm az örömben, hogy a kondenzációs kazánok ára sokkal magasabb a ma népszerű termékekénél, a kéményeket, az optimális hőleadáshoz pedig a teljes fűtésrendszert át kell alakítani, ha ilyet helyezünk üzembe. Ez pedig akár milliós költséggel járhat egy egészen kis lakás esetében is.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

MALAGA, SPAIN - MAY 21: Head Coach, Zinedine Zidane of Real Madrid celebrates their championship with his players after the La Liga final match between Malaga and Real Madrid at La Rosaleda Stadium on May 21, 2017 in Malaga, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.