Élet-Stílus

Családja szeme láttára lőtték agyon a vadőrök a háziállatként tartott őzet

Elbúcsúzni sem volt ideje a kansasi Mcgaughey családnak szeretett őzüktől. A vadőr öt lövéssel végzett az állattal, néhány perccel az után, hogy megmutatta a családnak a kilövési parancsot.

Az őzet, akit a Bamabi című mese egyik szereplője után Patácskának (Faline) neveztek el azért kellett megölni, mert a Mcgaughey család illegálisan tartotta a farmján. Kis gida volt még, amikor két éve, törött lábbal a farmra tévedt. A család etette és ápolta, ő pedig nem volt hajlandó többé elmenni.

Patácska családtag lett, bejárkált a házba, és gyakran aludt Kim Mcgaughey szobájában. A modellként dolgozó Taryn, Kim lánya elmondta, hogy Patácska nagyon félt a széltől, ezért azt megtanulta hogyan zárja be maga mögött a ház ajtaját.

Fotó: Facebook / Taryn Mcgaughey
Kim és Patácska (Fotó: Facebook / Taryn Mcgaughey)

Az őz nem volt a házhoz kötve: szabadon kószálhatott, amerre csak neki tetszett. A bajt is épp az okozta, hogy egyszer egy egész hétre elcsavargott. A család aggódni kezdett, ezért fotókat tettek közzé az őzről a Facebbokon, hátha valaki látta, merre jár. Valószínűleg a hatóságok is szereztek tudomást a létezéséről.

A kansasi törvények szerint illegális vadállatok tartása, a vadőröknek intézkedniük kellett. Egy decemberi napon bekopogtattak a Mcgaughey család házába, megmutatták a végzést, majd minden további nélkül agyonlőtték Patácskát.

Taryn és Patácska (Fotó: Facebook / Taryn Mcgaughey)
Taryn és Patácska (Fotó: Facebook / Taryn Mcgaughey)

A hatóság szerint erre azért volt szükség, mert a kiérkező szakemberek úgy látták, nem lehet biztonságosan befogni az állatot, ráadásul gyanították, hogy veszélyes betegséget hordozhat.

A család azonban úgy gondolja, hogy a vadőrök jócskán túllépték a hatáskörüket. Szerintük kapniuk kellett volna harminc nap, majd szükség esetén további tíz nap türelmi időt, hogy rendezhessék a helyzetet, esetleg engedélyt szerezzenek az őz tartásához.

„Az egész család összetört, hiszen egy családtagot veszítettünk el” – nyilatkozta Taryn Mcgaughey.

(via The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik