Élet-Stílus

Miért inog meg a középkorú férfiak önbizalma?

A férfiak számára nagyon fontos a saját férfi szerep jó működése. 50 éves kor környékén egy nem könnyű életszakasz kezdődik, valami megváltozik, önbizalmuk meginog. Dr. Rusz Edit szexuálpszichológussal a középkorú férfiak lelkében lejátszódó folyamatokról beszélgettünk.

A változókor a férfiakat sem kerüli el, viszont kevésbé látványosan élik meg, mint a nők. Esetükben egészen másról szól. Kongatják a vészharangot, arra gondolnak, van még lehetőségük, hogy boldogan éljék a szexuális élet szépségeit.

Két variáció van: az egyik az, hogy a családi élet, a párkapcsolat jól működik. Ez folyamatos energia befektetést igényel. Fontos, hogy mindkét fél számára működőképes legyen az intimitás. Ebben nagy szerepe van a nőnek. Ha hangsúlyt fektet párja férfiasságának kihangsúlyozására és kisugároz olyan jeleket, amelyektől a férfi érzi, hogy fontos a felesége, az élettársa számára, akkor a kapcsolat jól működhet.

Valaki minél hosszabb ideig él viszonylag harmonikus szexuális életet, annál később következik be nála a változókor.

A másik vonulat problémásabb. Ebben az esetben a férfi úgy gondolja, élete hátralévő részében új lendületet vesz, tehát változásra, újdonságra vágyik. Olyan nő iránt kezd el érdeklődni, aki törődik vele, odafigyel rá, akivel újra boldog lehet és jól érzi vele magát. Lehet, csak ideig-óráig, de az is előfordulhat, hogy végérvényesen új partnere mellett dönt. Ez a férfiaknál bekövetkező pánik, amit meg is élnek.

A kétségbeesés hátterében leginkább az állhat, hogy a férfi intimitás utáni szükségletének mértéke magasabb, mint a partneré.

Ezért megpróbálja a környezetéből összegyűjteni azokat az inspirációkat, ingereket, amitől ő megélheti a továbbiakban is a szexuális aktivitását és a férfiúi önbecsülése nem szenved csorbát.

50 év körüli korban lehetne legaktívabb a nő és a férfi is a szerelmi életben. Ekkor már egzisztenciálisan rendben vannak, nem kell védekezniük, tehát már nincs tétje. Azonban nem ezt tapasztaljuk, hanem inkább azt, hogy mennek a kisebb ellenállás irányába, vagy kikukkantanak a kapcsolatból és megpróbálnak olyan nőket találni, akiknél felpezsdülhet a szexuális aktivitásuk.

Nem hátrány ha egy nő elfogadja, hogy maga a szexualitás a férfiak privilégiuma, mert az ők aktivitásán múlik. A nőnek megvannak a saját eszköztárai ahhoz, hogy működőképessé tudjanak tenni egy férfit, akár sokszívűséggel, titokzatossággal. A jó női szerep, nem attól jó női szerep, mert gyönyörű a nő, hanem attól, hogy ügyesen tudja azokat a kisugárzásokat és finom gesztusokat működtetni, amikkel rögtön felkelti a partnere érdeklődését.

A szakember szerint egy 50 év körüli férfi is jó szexre, érzelmi, lelki harmóniára és kiegyensúlyozott kapcsolatra vágyik. Itt már szerepet kap az érzelmi intelligencia és az érdeklődés is. Arra van szüksége, hogy még őt díjazzák, mint tökéletes férfi. A férfi szerep megélése teszi a férfiakat jó szeretővé, ha azt lelombozza valaki, vagy kritikával illeti, akkor megszűnik létezni. Ezt nem tudja elviselni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik