Élet-Stílus

A megsüketülést kockáztatják a nők a népszerű fájdalomcsillapítókkal

Elég, ha csak hetente kétszer szednek be belőle.

Maradandó halláskárosodást okozhatnak a paracetamolt vagy ibuprofent tartlalmazó fájdalomcsillapítók a középkorú nőknél – írta a Daily Mail, egy orvosi szaklapban megjelent kutatás eredményeire hivatkozva. A majdnem 56 ezer, 44 és 69 év közötti nő részvételével elvégzett amerikai kutatás szerint 9 százalékkal nő a halláskárosodás esélye azoknál, akik hetente két alkalommal vesznek be ilyen fájdalomcsillapítókat, legalább hat éven át. Az eredmények megegyeznek egy hasonló, férfiakon végzett kutatás eredményeivel írta a Mail.

A kutatás vezetője, a bostoni Brigham and Women’s Hospitalban dolgozó Dr. Gary Curham közölte: bár ahhoz képest, hogy mennyire elterjedt ezeknek a fájdalomcsillapítóknak a használata, csak mérsékelten emelkedett a halláskárosodás kockázata, érdemes foglalkozni a témával. „Még egy kicsi kockázatnövelésnek is jelentős egészségügyi következményei lehetnek” – jelentette ki Curham. A férfi hozzátette: meg lehetne előzni a fájdalomcsillapítókhoz köthető halláskárosodások nagy részét.

A kutatás szerint a paracetamol miatt kevesebb lesz az antioxidáns a belső fülben, és ezzel sebezhetőbbé válik a fül a nagy zajokkal szemben. A szer emellett csökkenti a belső fül vérellátást is, és csökkenti azoknak az érzékelő szőrszálaknak a számát, amik segítenek a hallásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik