Élet-Stílus

Van egy terület, ahol megvalósult a nemek közötti egyenlőség

Az egyenlő munkáért, egyenlő fizetés elve, még a legfejlettebb nyugati társadalmak többségében sem valósult meg a nemek tekintetében, ahogy az is rettentő távolinak tűnik, hogy ugyanannyi női vezető, és politikus legyen, mint férfi.  A XXI. század elejére, egyetlen területen érték utol teljesen a nők a férfiakat. Ez pedig nem más, mint az alkoholfogyasztás.

Készült egy monstreanalízis, ami 4 millió, 1891 és 2001 között született ember történetét vizsgálta. Az derült ki belőle, hogy az 1900-as évek elején születettek közül, a nőkhöz képest kétszer annyi férfi ivott rendszeresen, háromszor annyi férfi volt a problémás alkoholfogyasztók között, és a 3,6-szor több férfi szenvedett alkoholizmus kiváltotta betegségben.

Száz évvel későbbre ezek a különbségek szinte felszívódtak. Manapság csak 1,1-szer több a rendszeres alkoholfogyasztó férfi, 1,2-szer több a problémás ivó, és csak 1,3-szor annyian betegszenek bele az alkoholizmusba a nőknél.

Az ausztráliai Új-Dél-Walesi Egyetem kutatói a világ minden tájáról kaptak adatokat, de Észak-Amerika, és Európa jelentős túlsúlyban voltak. Azt írják, hogy bár az alkoholizmust, és a túlzott alkoholfogyasztás okozta betegségeket történelmileg tipikusan férfiproblémáknak tartottuk, ma már egyáltalán nem így van. Különösen a fiatal nők veszik fel egyre inkább a versenyt a férfiakkal ivászatban.

Mark Petticrew, a London School of Hygiene and Tropical Medicine professzora azt mondja, bár adná magát a következtetés, hogy mindezt a nemi szerepek folyamatos változása okozza, nem ez a helyzet. Mindössze annyi történt, hogy a szeszipar, és a marketingesek meglátták a nőkben a célcsoportot, ezért egyre több a nőket, és különösen a fiatal nőket célzó alkoholreklám.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik