Élet-Stílus

Tíz tipp, hogy ép ésszel megúszd a költözést

Költözni (általában) jó, de pakolni szívás. Ezzel talán mindenki egyetért. Az új lakás, vagy albérlet okozta boldogságot könnyen elhomályosíthatja a balsejtelem, hogy napokig bombarobbanás utáni állapotok uralkodnak majd a lakásban, hogy nem találunk tiszta alsóneműt, smiklemosót, csavarhúzót, a kedvenc fülhallgatónkat vagy a macskát. De azért egy költözésnek nem kell feltétlenül idegösszeroppanással végződnie, csak egy kis tudatosság kell, és semmi más. Tippek következnek.

1. Ember tervez. Jó előre.

Szerencsés esetben nem két nappal a költözés előtt tudjuk meg, hogy mennünk kell, hanem már hónapokkal, de legalább hetekkel korábban megszületik az elhatározás. Vagyis van idő átgondolni és beosztani a teendőket. Fogjunk egy naptárat, mondjuk az okostelefonunkban, vagy írjunk jegyzetet és tervezzünk be minden napra valamit. Szervezhetünk barátokat segítség gyanánt, átgondolhatjuk, hogy szükség van-e profi költöztető csapatra, adott esetben nekifeküdhetünk nagyobb bútorok szétszerelésének. Végülis mindegy, a lényeg, hogy tartsuk magunkat a beosztáshoz.

via GIPHY

2. #dobozszerzőhadművelet

A pakoláshoz kartondobozok kellenek, és hacsak nem dolgozik a családból valaki  papír-írószerben, élelmiszerüzletben, esetleg raktárban, akkor nem olyan egyszerű mutatvány beszerezni nagyobb mennyiséget belőlük. Persze venni is lehet, ami higiéniai szempontból nem feltétlenül buta ötlet. Az új kartondobozzal ugyanis minimális esély van arra, hogy kártevőket hurcolunk a lakásba.

Emellett jó, ha többféle méretű dobozba lehet pakolni. A könyveink például hiába férnének el két óriási kartonban, nem biztos, hogy praktikus. Sajnos nem fog magától felrepülni a padlóról….3. Szigorú szortírozás

Egy hosszabb időszak lezárása, és egy lakás kiürítése remek alkalom a mérlegelésre: szükség lesz még az életben erre az éjjelilámpára/kávéfőzőre/kabátra vagy sem? Jópofa ötlet az elsőre unalmasan hangzó pakolást összekötni egy sörözős estével, a haverok illetve barátnők élvezni fogják, ráadásul nosztalgiázni is lehet.

otp_gellene_1011

4. Szervezz garázsvásárt, vagy jótékonykodj!

A fent említett szortírozás általában fájdalmas búcsúkkal és egy halom feleslegessé vált használati tárggyal, ruhával, lakberendezési holmival jár együtt. De a kuka a végső megoldás legyen! Csak akkor dobj ki valamit, ha már te sem használnád szívesen az állapota miatt. Ami még működőképes, azt megéri továbbadni: eladni, elajándékozni, vagy rászorulóknak adományozni.

5. Címkézz!

Vagy feliratozz. Nem kell túllihegni, a formaságokat, a lényeg, hogy nagybetűvel, olvashatóan, lehetőleg a doboz összes oldalára írd fel, hogy mivel pakoltad meg, mert nem tudhatod, hogy az autóban vagy a lakás egyik sarkában hogyan sorakoztatod majd fel a dobozokat. Vagyis jobb, ha minden oldalról szemlélve világos, hogy: VIGYÁZZ TÖRÉKENY!

6. Légy leleményes!

7. Sürgősségi pakk

Legyen egy doboz, amibe belepakoljuk a legfontosabb cuccainkat. Olyanokra gondolunk, amik nélkül nem tudunk létezni sem. Kozmetikumok, tisztálkodási szerek, WC papír, esetleg minimális tisztítószer, evőeszköz, egy tányér stb. Tehát olyan dolgok, amikre még az utolsó napokban is szükség lehet. Ez a doboz mindig legyen ott, ahol éppen te, a napokig költözködők esetében ez különösen megfontolandó jótanács. Érdemes külön feltűmő színnel, betűvel, számmal megjelölni, nehogy eltűnjön a nagy hurcolkodásban.

8. Pakolj úgy, mintha nyaralni mennél!

Nem úgy értjük, hogy gondolj a fürdőruhára és a naptejre, hanem alkalmazz olyan apró trükköket, amik megkönnyítik az utazást. Példának okáért a ruháidat, legalábbis amiket a szezon szerint épp használsz, ne egy dobozba hányd bele, hanem hengergesd össze őket egy bőröndben. De inkább nézd meg ezt a videót, nagyon jó!

9. Vezess listát a cuccaidról

Igen, jól hallottad. Fárasztó, és nem is kell mindent feljegyezni, de az értékesebbekről vagy fontosabbakról nem árt. Ez csupán azért ajánlatos lépés, mert így a nagy káoszban időnként le tudod csekkolni, hogy minden megvan-e. Különösen, ha sok a holmid és a költözés napokig tart.

10. Takaríts fokozatosan!

Költözéskor általában annyit kell suvickolni, hogy egy életre elmegy tőle a kedvünk, de azért ezt is lehet kímélőbb üzemmódban csinálni. Vagyis, próbáljunk minden kürített sarkot akkor és ott alaposan kitakarítani. Az utolsó nagytakarítást úgysem lehet kibekkelni, de annyit megtehetünk, hogy a nagyját megcsináljuk apránként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik