Élet-Stílus

Narancssárga, barlangban élő krokodilokat találtak Afrika közepén

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 10. 10. 15:07

A furcsa színhez a földalatti járatokban élő denevéreknek ezreinek is közük van!

Az Egyenlítő által átszelt, három Magyarországnyi Gabon jó részét ugyan trópusi esőerdő borítja, de három, barlangok százaival tömött karsztvidék is elfért benne, melyek jó része máig feltáratlan, így az erre járó kutatók még manapság is érezhetik ugyanazt az érzést, mint a XIX. és XX. század nagy felfedezői.

Az Abanda-barlangokként ismert földalatti járatrendszerekben egy 2010-es, illetve 2011-es expedícó során figyeltek meg jórészt egész életüket a sötétben töltő, ahhoz mára alkalmazkodott (így közel vakká vált) krokodilokat, akik közül a szűk bejáratok folyamatos elzáródása miatt egyre kevesebben tudnak már kimerészkedni a napfényre.

Az állatok jórészt alig egyméteresek, de a tudósok megfigyeltek egy 1,7 méteres példányt is. A DNS-minták rámutattak arra is, hogy a barlangi populáció alig néhány ezer évvel ezelőtt szakadt el a Gabonban élő többi krokodiltól, és mindössze ennyi idő elég volt számukra, hogy étrendben – átálltak az algára, denevérekre,rovarokra és eltévedt tücskökre – és jellemzőikben is alkalmazkodhassanak a megváltozott körülményekhez.

Na de mitől narancssárgák?

A tudósok elég rendkívüli magyarázatot találtak a kérdésre – szerintük a fura színt a denevérürülék okozza.

Ejha!

Az Abanda Expedition és a New Scientist nyomán.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Charleroi, 2017. szeptember 19.
A Ryanair ír légitársaság repülőgépei a belgiumi Charleroi repülőtéren 2017. szeptember 19-én. A cég több mint 2000 járatát törölte, ebből 143 Belgiumból induló járatot pilótahiány, a légiforgalmi irányítás kapacitásának szűkössége, a sztrájkok, a kedvezőtlen időjárás, valamint a személyzet szabadságának kötelező kiadása miatt. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.