Élet-Stílus

Máté helyre tette a királyt, ezért megölték

Máté evangéliuma oly szerves része kultúránknak, hogy többé-kevésbé még az is ismeri, aki életében nem vette kezébe a Bibliát, és templomban is csak turistaként járt: Jézus életét foglalja össze születésétől egészen haláláig, feltámadásáig. Máté gyűjtötte és őrizte magában az Úr szavait és beszédeit, majd mondás- és beszédgyűjteményként adta tovább.

Egymás után fűzte a hasonló tartalmú, de eredetileg függetlenül elhangzott beszédeket, így jött létre többek között a hegyi beszéd, a példabeszédek vagy a farizeusok feletti jajkiáltások.

Szent Máté ünnepét már a XI. századtól a mai napon, azaz szeptember 21-én tartjuk, ez az evangélista égi születésének, a Mátéknak pedig nevük napja. A héber Mattajból ered a latin Matthaeus és a görög Matthaiosz közvetítésével, jelentése: Jahve ajándéka.

Az evangéliummal kapcsolatban sokan kétségbe vonják Máté szerzőségét, bár szerintük is elindítója és forrása annak a hagyománynak, amelynek végső írásba foglalása az evangélium. A kész művet pedig valamelyik tanítványa foglalta írásba röviddel Máté halála után.

A bűnösök megtérése a cél

A Bibliából úgy tudjuk, a zsidó közösségen belül lenézett, megvetett foglakozást űzött, vámos volt. Az is alátámasztja ezt, hogy Máté evangéliumában nagyon pontosak a pénzzel kapcsolatos közlések. Sokkal többféle pénzt ismer, mint a másik három evangélista, és soha nem véti el, hogy milyen helyzetben miféle pénznemmel kell fizetni.

És mikor Jézus onnét tovább méne, láta egy embert ülni a vámszedő helyen, a kinek Máté volt a neve, és monda néki: Kövess engem! És az felkelvén, követé őt. És lőn, a mikor ő letelepedék a házban, ímé sok vámszedő és bűnös jött oda és letelepedtek Jézussal és az ő tanítványaival az asztalhoz. És látva ezt a farizeusok, mondának az ő tanítványainak: Miért eszik ez a ti Mesteretek a vámszedőkkel és bűnösökkel együtt?

Jézus pedig ezt hallván, monda nékik: Nem az egészségeseknek van szüksége orvosra, hanem a betegeknek. Elmenvén pedig tanuljátok meg, mi az: Irgalmasságot akarok és nem áldozatot. Mert nem az igazakat hivogatni jöttem, hanem a bűnösöket a megtérésre.

Máté Etiópiában

Az apostolok szétválása után Máté – a legenda szerint – Etiópiába ment, ahol a királyi kincstárnok fogadta és támogatta. Milyen jól tette! Történt ugyanis, hogy a király fia meghalt. Az ország minden valamire való mágusa, varázslója meglátogatta, hogy újra életet leheljen belé, de senki nem járt sikerrel. A kincstárnok javaslatára ekkor Mátét is elhívták a halotthoz, aki az Úr segedelmével újjáélesztette a trónörököst.

A király hatalmas örömében országszerte követeket küldött: ,,jöjjetek, és lássátok Istent, aki emberi formában megjelent közöttünk!” Az emberek össze is sereglettek, Máté tanította őket, Etiópia megtért.

Aki nálad sokkal hatalmasabb

Az evangélista nem alkudott, nem ismert el földi hatalmat a mennyei felett, ezért kellett vértanúhalált halnia. Volt ugyanis a királynak egy Efigénia nevű lánya, aki Máté hatására megkeresztelkedett, és belépett az Istennek szentelt szüzek közé. Miután a lány édesapja meghalt, az új király, Hirtacus szemet vetett a gyönyörű teremtésre, mindenáron feleségül akarta venni. Máté segítségét kérte: ha rábeszéli Efigéniát a nászra, neki adja fél országát.

Egy alkalommal Máté a házasság szépségéről és szentségéről prédikált a szüzeknek és a népnek, arról beszélt, hogy senkit nem szabad elválasztani a házastársától. A király hallva ezt azt hitte, Máté épp az ő kérésének tesz eleget, ezért a prédikáció végeztével nagyon megdicsérte. De a férfi válaszával már korántsem volt megelégedve:

Úgy látom, egészen félreértettél engem, ó király, hiszen tudod, hogy Efigénia az örök Király menyasszonya, és az ő szent fátyolát viseli. Hogyan vehetnéd el annak jegyesét, aki nálad sokkal hatalmasabb?

Sőt, szörnyű haragra gerjedt, és kirohant a templomból. Aztán elküldte a hóhért, és az, miközben Máté kitárt karral imádkozott az oltárnál, hátulról leszúrta. Egy másik hagyomány szerint Máté máglyán halt meg. Ismét más hagyomány úgy tudja, hogy a máglya az apostol imádságára kialudt, és később Núbiában halt meg békességben.

(Cikkünk a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia honlapja és Károli Gáspár bibliafordítása alapján készült. Kiemelt képünkön részlet Rembrandt Szent Máté és az angyal című festményéből.)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik