Élet-Stílus

Máté helyre tette a királyt, ezért megölték

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2016. 09. 21. 13:00

Korábban a témában:

Máté evangéliuma oly szerves része kultúránknak, hogy többé-kevésbé még az is ismeri, aki életében nem vette kezébe a Bibliát, és templomban is csak turistaként járt: Jézus életét foglalja össze születésétől egészen haláláig, feltámadásáig. Máté gyűjtötte és őrizte magában az Úr szavait és beszédeit, majd mondás- és beszédgyűjteményként adta tovább.

Egymás után fűzte a hasonló tartalmú, de eredetileg függetlenül elhangzott beszédeket, így jött létre többek között a hegyi beszéd, a példabeszédek vagy a farizeusok feletti jajkiáltások.

Szent Máté ünnepét már a XI. századtól a mai napon, azaz szeptember 21-én tartjuk, ez az evangélista égi születésének, a Mátéknak pedig nevük napja. A héber Mattajból ered a latin Matthaeus és a görög Matthaiosz közvetítésével, jelentése: Jahve ajándéka.

Az evangéliummal kapcsolatban sokan kétségbe vonják Máté szerzőségét, bár szerintük is elindítója és forrása annak a hagyománynak, amelynek végső írásba foglalása az evangélium. A kész művet pedig valamelyik tanítványa foglalta írásba röviddel Máté halála után.

A bűnösök megtérése a cél

A Bibliából úgy tudjuk, a zsidó közösségen belül lenézett, megvetett foglakozást űzött, vámos volt. Az is alátámasztja ezt, hogy Máté evangéliumában nagyon pontosak a pénzzel kapcsolatos közlések. Sokkal többféle pénzt ismer, mint a másik három evangélista, és soha nem véti el, hogy milyen helyzetben miféle pénznemmel kell fizetni.

És mikor Jézus onnét tovább méne, láta egy embert ülni a vámszedő helyen, a kinek Máté volt a neve, és monda néki: Kövess engem! És az felkelvén, követé őt. És lőn, a mikor ő letelepedék a házban, ímé sok vámszedő és bűnös jött oda és letelepedtek Jézussal és az ő tanítványaival az asztalhoz. És látva ezt a farizeusok, mondának az ő tanítványainak: Miért eszik ez a ti Mesteretek a vámszedőkkel és bűnösökkel együtt?

Jézus pedig ezt hallván, monda nékik: Nem az egészségeseknek van szüksége orvosra, hanem a betegeknek. Elmenvén pedig tanuljátok meg, mi az: Irgalmasságot akarok és nem áldozatot. Mert nem az igazakat hivogatni jöttem, hanem a bűnösöket a megtérésre.

Máté Etiópiában

Az apostolok szétválása után Máté – a legenda szerint – Etiópiába ment, ahol a királyi kincstárnok fogadta és támogatta. Milyen jól tette! Történt ugyanis, hogy a király fia meghalt. Az ország minden valamire való mágusa, varázslója meglátogatta, hogy újra életet leheljen belé, de senki nem járt sikerrel. A kincstárnok javaslatára ekkor Mátét is elhívták a halotthoz, aki az Úr segedelmével újjáélesztette a trónörököst.

A király hatalmas örömében országszerte követeket küldött: ,,jöjjetek, és lássátok Istent, aki emberi formában megjelent közöttünk!” Az emberek össze is sereglettek, Máté tanította őket, Etiópia megtért.

Aki nálad sokkal hatalmasabb

Az evangélista nem alkudott, nem ismert el földi hatalmat a mennyei felett, ezért kellett vértanúhalált halnia. Volt ugyanis a királynak egy Efigénia nevű lánya, aki Máté hatására megkeresztelkedett, és belépett az Istennek szentelt szüzek közé. Miután a lány édesapja meghalt, az új király, Hirtacus szemet vetett a gyönyörű teremtésre, mindenáron feleségül akarta venni. Máté segítségét kérte: ha rábeszéli Efigéniát a nászra, neki adja fél országát.

Egy alkalommal Máté a házasság szépségéről és szentségéről prédikált a szüzeknek és a népnek, arról beszélt, hogy senkit nem szabad elválasztani a házastársától. A király hallva ezt azt hitte, Máté épp az ő kérésének tesz eleget, ezért a prédikáció végeztével nagyon megdicsérte. De a férfi válaszával már korántsem volt megelégedve:

Úgy látom, egészen félreértettél engem, ó király, hiszen tudod, hogy Efigénia az örök Király menyasszonya, és az ő szent fátyolát viseli. Hogyan vehetnéd el annak jegyesét, aki nálad sokkal hatalmasabb?

Sőt, szörnyű haragra gerjedt, és kirohant a templomból. Aztán elküldte a hóhért, és az, miközben Máté kitárt karral imádkozott az oltárnál, hátulról leszúrta. Egy másik hagyomány szerint Máté máglyán halt meg. Ismét más hagyomány úgy tudja, hogy a máglya az apostol imádságára kialudt, és később Núbiában halt meg békességben.

(Cikkünk a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia honlapja és Károli Gáspár bibliafordítása alapján készült. Kiemelt képünkön részlet Rembrandt Szent Máté és az angyal című festményéből.)

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.