Élet-Stílus

Apa nem csak arra van, hogy talicskán hazatolja a pénzt

Egészségesebb szexuális élet, kiegyensúlyozottabb párkapcsolat, és jobb esélyek az élet minden területén. Ennyit számít, ha egy édesapának szeretetteljes a viszonya a lányával. Szakembereket kérdeztünk a magyar apaszerep-helyzetéről.

Mindenki emlékezzen vissza egy kicsit a saját gyerekkorára! Mennyi időt töltött vele az édesapja? Hányszor mentek el együtt a játszótérre? Vagy építettek homokvárat, esetleg babáztak? Hányszor készítette ő a reggelit vagy az uzsonnát? Hányszor ápolgatta az apukája, amikor beteg volt?

És akkor nézzünk magunkba, és gondolkodjunk el azon, hogy milyen a viszonyunk most, felnőttként az édesapánkkal!

Apa-anya: 1-1

Ha ez eddig nem lett volna elég nyilvánvaló, akkor most eláruljuk: a magyar családmodell konzervatív. Nem annyira meglepő tehát, ha sokan még most is a tarisznyás-bölcsész társadalom vagy éppen a korcs liberális banda elborult ötletének tartják, hogy egyes férfiak elmennek gyesre, cumisüvegből lefejt anyatejjel táplálják gyermeküket, vagy egész hétvégés kimenőt adnak a nejüknek, amíg ők pesztrálják a kicsiket.

Az apák családon belüli szerepének hangsúlyozása ugyan modern kori találmány, de korántsem csupán egy trend. Számtalan kutatás létezik, ami alátámasztja, hogy a gyerekek fejlődésében legalább annyira kulcsszerepe van az apáknak, mint az anyáknak.

Az apa-gyerek kapcsolat ugyanúgy kódolva van bennünk, mint az anyával való viszony, a gyerekeknek pedig óriási szükségük van rá. Nekem az egyik kedvencem kutatásom az apa-fiú kapcsolatot vette gorcső alá. Kimutatták, hogy azokból a kisfiúkból, akiket szeretett az apjuk, normális férfiak válnak, és a későbbiekben nem lesz szükségük mindenféle kompenzációra, hogy férfinak érezzék magukat

– magyarázza kérdésünkre Léder László pszichológus.

24.hu / Pál Anna Viktória
24.hu / Pál Anna Viktória

A kislányokra vonatkozóan egy floridai vizsgálat jutott érdekes eredményekre a közelmúltban. Itt arra jöttek rá, hogy azok a nők, akiknek szeretetteljes és jó a viszonyuk az édesapjukkal, mindenféle területen jobb esélyekkel indulnak az életben. Többek között egészségesebb szexuális élet és kevesebb, de kiegyensúlyozottabb párkapcsolat vár rájuk – folytatja Léder László.

Amit látunk, az gyakran csak a felszín

A társadalom természetesen nem változik meg egy csapásra, de szerencsére már itthon is egyre több férfi van, aki igenis szeretne a családjával több időt tölteni, és nem csak anyagi biztonságot és megélhetést akar nyújtani a szeretteinek.

A most felnövő generációk (Z, Y) sokkal jobban igénylik a családbarát munkahelyeket, életmódot, mint a korábbi generációk.

Tény ugyanakkor, hogy a magyar munkaerőpiaci helyzet egyelőre nem kedvez ezeknek az elvárásoknak. Az édesanyák otthon ragadnak a gyermekeikkel, kevés a részmunkaidős állás, vagy az igazán családbarát munkahely, a férfiak pedig kénytelenek kompenzálni, és még többet dolgozni.

Léder László sokat foglalkozik szervezetfejlesztéssel, a többi közt tréningeket tart vezető pozíciókban dolgozóknak. Állítása szerint még ő maga is megdöbbent azon, hogy a jól menő üzletemberek mennyire frusztrálódnak attól, hogy alig látják a feleségüket és a gyerekeiket.

A kemény cégvezető, aki belefelejtkezik a munkába, leginkább csak egy sztereotípia, egy hiedelem. Ezek az emberek, főleg a kisgyerekes apukák, nagyon megszenvedik ezt. Egy szó mint száz, én úgy látom, hogy a férfiaknak nagyon kevés kell, sőt, a legtöbb férfinak semmi sem kellene, csak a lehetőség, hogy otthon lehessen, és máris jobb apa válna belőlük.

A sörnél is jobb stresszoldó a család

A pszichológus gondolataival összecsengő meglátásokat fogalmaz meg dr. Engler Ágnes, a Debreceni Egyetem Neveléstudományok Intézetének adjunktusa.

Ágnes, dr. Kopp Mária orvos-pszichológus kutatásaira hivatkozva lapunknak elmondta, hogy

egy apa, akinek jó a kapcsolata a gyerekeivel négyszer nagyobb valószínűséggel éli meg a 69. életévét.

Továbbá kutatások bizonyítják azt is, hogy a férfiak otthon, a családjuk körében tudnak a legjobban kikapcsolódni. Ez utóbbi még a haverokkal való sörözést is megelőzi. Mindez a nőkre – érthető módon – már kevésbé igaz, nekik ugyanis a családból való rövid idejű kiszakadás jelenti a pihenést, szórakozást, hogy ezeket az energiákat újra a családba forgassék vissza.

24.hu / Pál Anna Viktória
24.hu / Pál Anna Viktória

Hogyan legyek jó apa?

Egyre több a csonka család, ebből kifolyólag a gyerekek egyre kevesebb mintát látnak arra vonatkozóan, hogy miként kell egy kapcsolatban, házasságban együttműködni, problémákat megoldani. A fiatalok igenis segítségre szorulnak – hangsúlyozza az egyetem adjunktusa.

Személy szerint nekem nagy szívfájdalmam, hogy a köznevelési intézményekben a családi életre való felkészítés igen elsikkad az egyéb célok mellett. Nem csoda, hogy nagyon sok fiatal “tragédiaként” éli meg a baba érkezését, mert azt hiszik, éket ver közéjük. Sok házasság fel is bomlik a gyermek 2-3 éves kora körül. Épp ezért megnő a pedagógusok és az oktatási intézmények felelőssége. Észrevétlenül integrálni kellene a biológia, a magyar vagy éppen a matematika órákba. Persze az lenne a legjobb, ha külön tantárgy is lenne a családi életről.

A változás elősegítésén munkálkodik a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom is. A civil szervezetet 2009-ben alapította dr. Kopp Mária orvos-pszichológus. Céljuk, hogy megszülessenek a kívánt, tervezett gyermekek. A mozgalom többek között segít a párkeresésben, párkapcsolati kompetencia-fejlesztő csapatokat alakítottak, fiataloknak tartanak előadásokat család és karrier témában, illetve nagyon sokat foglalkoznak az apák családon belüli pozíciójával.

24.hu / Pál Anna Viktória
24.hu / Pál Anna Viktória

Csütörtökön megalapították az Apákért Munkacsoportot, ennek egyik alapító tagja Léder László és Engler Ágnes is. A munkacsoport sok egyéb (nyári szabadegyetem, előadások, konferenciák) mellett szeretne hazai kutatásokat végezni a magyar apák helyzetével kapcsolatban, jelenleg ugyanis csak külföldi vizsgálatokat találni a témában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik