Élet-Stílus

Egy átlag magyar esküvő árát költik el nálunk a külföldről érkező párok

Esküvőturizmusról túlzás lenne beszélni, de tény, hogy a külföldi szerelmespárok egy része szívesen mondja ki a boldogító igent hazánkban. Amerikából ritkábban utaznak idáig, de Angliából, Franciaországból, és a Benelux államokból rendszeresen érkeznek hozzánk, általában nászúttal egybekötött ünneplésre. És hogy mi ennek az oka? Többek között az is, hogy Budapest az utóbbi pár évben előkelő helyet foglalt el a Condé Nast Traveler utazási magazin a világ legjobb városa listáján. Tavaly például másodikak lettünk.

Persze, a nálunk házadosó külföldi párok jelentős többésge, úgy 80 százaléka vegyes összetételű. Vagyis, egyik tagja magyar. Természetesen attól függően, hogy a másik fél honnan származik, a párok szívesen szervezik meg nálunk a nagy napot. Ilyenkor a szűk család is felkerekedik, és nagyobb méretű lagzira kerül sor. Az esetek húsz százalékában azonban mindkét fél külföldi, és már jó előre kinézték országunkat mint potenciális esküvőhelyszínt. Ilyenkor a pár csak kettesben, esetleg két tanúval érkezik hozzánk.

Magyarországot főként a britek, a franciák, a lettek és a Benelux államokból érkezők választják szívesen a nagy nap helyszínéül.

Vélhetően a kulturális közelség és a városok hasonlósága áll a háttérben. Más környezet, de mégsem teljesen idegen. A párok ilyenkor igazodnak ahhoz, amit itt tudunk nyújtani, kevésbé akarják a saját hagyományaikat eröltetni. Mondjuk nem is meglepő, hiszen pontosan ez a lényege annak, ha egy szerelmespár külföldi esküvőt szeretne

-meséli tapasztalatait Barnaki Kamilla, a Unique esküvő és rendezvényszervező iroda tulajdonosa.

Akik Magyarországot választják a külföldi jegyespárok közül, azok általában valamilyen szálon kötődnek hozzánk. Jó barátjuk, ismerősük, vagy esetleg családtagjuk járt már itt és pozitívak voltak a tapasztalatai. Persze ez sem mindig igaz. Olyan is előfordul, hogy tényleg csak az imázsfilmekre és a turisztikai magazinokra hagyatkoznak, illetve utánajárnak az itteni lehetőségeknek.

A turisták részéről érkező vélemények rengeteget számítanak, az például, hogy Budapest tavaly a második lett a Condé Nast Traveler utazási magazin listáján, sokat nyom a latba az ilyen döntéshelyzetekben.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

De nem szabad álszentnek lennük – teszi hozzá az esküvőszervező. Az ár is számít a határ túloldaláról érkező párok esetében. Ez nem azt jelenti, hogy túl olcsók vagyunk, szögezi le a szakember, de a nyugati országokból érkezők jobb életszínvonalon és magasabb fizetésből élnek, így ők itt könnyebben megengehetik a nekünk luxusnak számító szolgáltatókat és helyszíneket.

A külföldről érkező párokat szinte kivétel nélkül kiemelt, 4-5 csillagos szállodákban helyezik el, például a Hiltonban, a Marriotban, vagy a Kempinski Hotelben. A szertartást pedig gyakran a hotelek rendezvénytermeiben szervezik meg.

Közkedvelt budapesti helyszín ugyanakkor a Budai Vár és annak különböző részei, a Budapesti Történeti Múzeum termei, vagy éppen a szabadtéri része, ahonnan rálátni az egész városra. Illetve, ha szabadtéri ceremóniáról van szó, akkor a szintén budapesti Wedding Garden.

Olykor persze az is előfordul, hogy a pár nem a fővárosban szeretne esküdni. Ilyenkor a királylányos hangulat nyer, és ezzel összefüggésben a vidéki kastélyok, kúriák. Például a Gödöllői Királyi Kastély, a Fenyőharaszti Kastélyszálló, vagy a Bodrogi Kúria. Az alább felsorolt helyszínek tökéletesek esküvők megrendezéséhez, csodálatos termekkel és szabadtéri helyszínekkel rendelkeznek, helyben megoldható a fotózás, a szállás pedig úgyszintén adott.

Az igények tehát sokfélék, egy azonban biztos: a külföldi párok körülbelül annyit költenek el egy néhány fős ceremóniára, mint amennyibe egy átlagos, 50 fős magyar esküvő kerül. Úgy 1,5-2 millió forintnak megfelelő összeget.

Lassan megszabadulunk a sallangoktól

Ami a magyar párokat illeti, egyre népszerűbbek a szabadtéri ceremóniák, a vintage stílus pedig töretlenül hódít.

Itthon pár évvel mindig le vagyunk maradva külföldhöz képest, úgyhogy véleméynem szerint 2-3 évig biztossan kitart még ez az irányvonal.

IMG_5441_200
Németh Friderika

A fontos pillanatok jó döntéseket igényelnek. Németh Friderika, az OTP Bank reklámjaiból is ismert banki ügyintéző még a nagy nap előtt áll, ő maga is közelgő esküvőjét szervezi. „Tapasztalataim szerint egy-egy nagyszabású családi esemény szervezésekor még a legnagyobb odafigyelés és gondos tervezés mellett is könnyen előfordulhat, hogy átmeneti pénzhiánnyal találjuk szembe magunkat. Ilyen helyzetben, fontos céljaink megvalósítására jó döntés lehet a személyi kölcsön. Így tényleg minden olyan lehet az esküvőn, mint amilyennek elképzeltük” – tanácsolja Friderika.

További jó hír, hogy az esküvők dekorációja, megjelenése, az egész összkép letisztulóban van. Egyre jobb ízléssel közelítenek a magyar párok életük egyik legfontosabb napjához, a túlkapások szépen lassan lemorzsolódnak, és a szerelmesek igyekeznek a lényegre koncentrálni.

Az ízlésformálásért nagyban felelősek a közösségi, és ötletmegosztó online platformok. Itt ugyanis mindenki látja, hogy a szomszédnak, a távoli rokonnak vagy akár egy teljesen idegennek milyen volt az esküvője. Persze ez kétélű fegyver, hiszen egyfelől segíthet elegánsabb irányba terelni a párok elképzeléseit, másrészről viszon könnyen egyformaságokat szülhet, ha mindenki ugyanazokból az ötletekből táplálkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik