Élet-Stílus
Zebra2 (zebracsikó, zebra, állatkert, )

Tudósok rájöttek: ezért csíkosak a zebrák

24.hu
24.hu

2016. 05. 26. 16:35

Számos elmélet látott már napvilágot arra vonatkozóan, miért csíkosak a zebrák. A legutolsó szerint azért, hogy elijesszék az élősködő legyeket, írja a Guardian.

Egyesek szerint a zebra csíkos kabátja csupán isten művészi képességének lenyomata, de születtek ennél tudományosabb magyarázatok is a témában, igaz, minden kétséget kizáró indoklás egy sem. Az egyik elmélet szerint a rejtőzködést segíti elő, ugyanis ezek az állatok a legnagyobb veszélynek szürkületkor vannak kitéve. Mivel a fekete-fehér távolról szürkének hat, könnyebben bele tudnak olvadni a környezetükbe.  Utóbbit maga Charles Darwin elvetette, aki szerint a párzásban kap szerepet a külső. De egyfajta zoológiai vonalkódként is funkcionálhat, és segíthet az állatoknak egymás megkülönböztetésében.

A mostanában felkapott elmélet szerint nem is önmagáért csíkos a zebra, hanem a cecelégy kedvéért. Illetve pont azért, hogy elűzze. Kutatók megfigyelték, hogy

minél több egy területen a cecelégy, annál csíkosabbak a zebrák. Az okfejtés, miszerint a cecelégynek nem tetszenek a csíkok, már legalább nyolcvan éves, mostanában azonban a Kaliforniai Egyetem kutatói egyre több hitelt adnak ennek. A csípést okozó rovaroknak ugyanis állítólag jobban fekszik, ha csupa fekete vagy csupa fehér a “leszállópálya”.

A nagyszerű elmélethez már csak a cecelégy és egyéb vérszívó rovarok látásának a még szélesebb feltérképezése kell, ami még inkább megmagyarázhatná, miért tartják riasztónak a fekete-fehér csíkokat. Ehhez azonban még további kísérletek kellenek. Addig tovább találgathatunk.

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.