Élet-Stílus

Még mindig rengeteg országban büntetik az azonos neműek kapcsolatát

Van, ahol a testi sértés, sőt a gyilkosság elkövetői számára enyhítő körülményként értékelik, ha az áldozat a heteroszexuálistól eltérő identitású.

Bár az elmúlt években egyre több országból hallani, hogy lehetővé teszik az azonos neműek közti házasságot, még most is 74 állam van a világon, ahol az ugyanolyan nemű párok kapcsolatát jogi értelemben vett bűnként tartják számon, ami akár börtönnel büntetendő. Sőt, 13 országban (Szudán, Irán, Szaúd-Arábia, Jemen, Mauritánia, Afganisztán. Pakisztán, Katar, Egyesült Arab Emirátusok, valamint Nigéria, Szomália, Szíria és Irak egyes részei) halálbüntetéssel is sújthatják az érintetteket – derül ki az International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association és a kanadai RIWI Corp. kutatóintézet felméréséből.

17 országban van érvényben olyan törvény, ami az LMBT-közösségekről, illetve identitásról folytatott nyilvános diskurzust „propagandának” minősíti és tiltja. Ezek Oroszország, Litvánia, Algéria, Egyiptom, Líbia, Marokkó, Nigéria, Szomália, Tunézia, Irak, Irán, Jordánia, Kuvait, Libanon, Katar, Szaúd-Arábia és Szíria.

A felmérés szerint negyven olyan ország van a világon, ahol gyilkosság vagy testi sértés esetén enyhítő körülménynek számít, ha az indíték egyszerűen csak annyi, hogy az áldozat nem heteroszexuális identitású. Egyes országokban például a leszbikus nőkkel szemben hivatalosan alkalmaznak cinikus módon „korrekciósnak” nevezett nemi erőszakot, és kényszerházasságot.

Több országban azonban csak a férfiak közti szexuális kapcsolatot büntetik, mert a brit gyarmati uralomból megmaradt törvények a szexet a férfi nemi szerv általi behatolásként értelmezik – derült ki a kutatásból. (Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik