Élet-Stílus

Indul a TeSzórd!, hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma

Ha nem tévedek, ez a 100. írásom a 24.hu-n, és arra gondoltam, annyi mindenről írtam már, de a hulladékokról, a szemetekről, a szemetelőkről még nem, és ha már közeleg az április végi TeSzedd! akció, ez az írás szóljon ezekről.

Ez egy sajátos „paródia”: a TeSzedd! akció honlapján lévő szöveget írtam át, ha nem is szó szerint, de a szöveget jelentős mértékben használva. Az oka:

nem tudok megbékélni azzal, hogy önkéntesek százainak, ezreinek kell föláldozniuk szabadidejükből az akcióra eső négy napot, csak azért, mert „önkéntes” szemetelők ezrei dobálják ki autóikból a műanyag flakonokat, sörös dobozokat, cigarettadobozokat, és mindenféle fölössé lett tárgyakat, azokról nem is szólva, akik mázsaszám hordják útszéli erdeink fái alá a fölöslegessé vált hulladékaikat.

Arra gondoltam, ezzel a szatírával többet használok, mint ha bosszankodva vagy dühöngve fordítom ki magamból a véleményem. Ehhez találtam ki a TeSzedd! mintájára a TeSzórd! akciót.

Mi az a TeSzórd!?

A TeSzórd! – az „Önkéntesen a szemetes Magyarországért” akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Szervezetten idén immár hatodik alkalommal valósul meg, de szervezetlenül évtizedek óta tart. A szemétszórási, leöntési és lerakodási akció keretében szerte az országban „tavaszi szemetelnek” a TeSzórd! önkéntesei, autósok, építkezők, fusizók, tatarozók, mindenki, akinek több szemete gyűlt össze, mint amennyit a kukájába gyömöszölhet, vagy elvitethet a szeméthordó autókkal. Azért indul be ez a mozgalom minden évben, hogy közösen bemocskoljuk szűkebb-tágabb környezetünket.

Döntsd el, hogy önkéntesként (egyedül vagy csoportosan), vagy koordinátorként csatlakozol az akcióhoz, de bármikor szemetelhetsz magánkezdeményezésre is. Önkéntesként nincs más dolgod, mint odatalálni egy már meglévő találkozási pontokhoz, az eldugott bodzabokrosokhoz, erdőszélekhez, útszéli rekettyésekhez és kökénybokrosokhoz, és részt venni az akcióban.

Ha koordinátornak jelentkezel, azzal vállalod, hogy ott helyben te magad kézben tartod a szemétlerakodást. Ez azt jelenti, hogy bepakolod az autódba, vagy egy teherautóra lapátolod a kidobni való kacatokat, limlomokat, sittet és marmonkannákat, a helyszínre viszed, kezedbe veszed a szemétlerakodáshoz szükséges eszközöket, fogod a szeméttel töltött zsákokat, koordinálod az eseményeket, majd az akció után azonnal elhúzod a csíkot, úgy, hogy az autód kereke se éri az aszfaltot.

Ha van kedved vagy képed (hozzá!), küldhetsz nekünk egy rövid beszámolót is az akciódról. Arra figyelj oda, hogy április 28-án, 29-én, 30-án és május 1-jén, sőt, akár mind a négy nap jöhetnek az önkéntes szemétszedők, akik mindenáron össze akarják szedni, amiket te aggályosan lerakodtál a találkozási ponton.

Ha önkéntesként rakod le a szemeted, akkor a „Hol szoktak szemetelni?” menüpont térképes keresőjében válaszd ki a megfelelő helyet és napot, majd keresd meg a számodra legmegfelelőbb helyszínt. Ezt követően irány a TeSzórd! legközelebb eső helyszíne, és rakodj sebesen, nehogy rajtakapjanak!

Ha helyi koordinátor leszel, te hozol létre találkozási pontot, ott, ahol te szeretnél szemetelni. Ehhez lépj be a TeSzórd! infopontba, és töltsd tele a műanyag zsákjaidat, de dugig! Ha minden stimmel, és a rendszer jóváhagyja, a találkozási pontod felkerül a szemétszedők térképre. (Ez egy kis időt vesz igénybe, de jobb, ha szeded a lábad, mert elkaphatnak.)

Az akció minden helyszínen addig tart, amíg kellő mennyiségben el nem önti a helyszínt a szemét, vagy az időjárás és a lelkesedésed lehetővé teszi.

Ha reggel úgy tűnik, hogy az időjárás áthúzza a számításodat és csöpörög az eső, először is ne ess kétségbe! Lehetőleg menj el a találkozási pontra! Egyrészt azért, mert egyáltalán nem biztos, hogy a szemétlerakodás helyszínén is esik. Másrészt pedig, ha mégis csöpörög az eső, a találkozási ponton majd eldöntöd, hogy bevállalod-e az adott napot a szemétlerakodásra, vagy kijelölsz egy esőnapot.

Ha rosszabb a helyzet, és leszakadt az ég, akkor ne indulj el otthonról!

A szemétlerakodás pontos helye lehet magánterület és közterület is. Arra figyelj, hogy észrevétlenül lépj be magánterületre és ne akadályozd a forgalmat! Ha valami nem világos számodra, akkor sötétben szórd le a szemetet!

Csak olyan szemetet rakodj ki, ami nem veszélyezteti a testi épséged és az egészséged. A TeSzórd! keretében szabad lerakodni építési-bontási törmeléket, gyógyszereket, autó akkumulátort, motor olajat, elektromos és elektronikai berendezéseket, zöldhulladékot és nagyméretű autóalkatrészeket.

Kidobálhatsz bármit, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan rakodható és zsákban kirakható, abban elszállítható, úgy, hogy nem szakad szét a műanyag zsák a súlyától. A TeSzórd! keretében rakodhatsz szelektíven is, de sok értelme nincs, mert ezek a hulladékok szennyezettek, tehát nem hasznosíthatóak.

Szemétlerakodás előtt figyelj a biztonsági előírásokra, arra, hogy ne essen bajod az akció közben, és legyenek nálad a kirakodáshoz szükséges eszközök: kesztyűk és lapátok.

Fontos, hogy a megtöltött zsákokat egy közös, jól látható helyen hagyd. Ezzel megkönnyíted az önkéntes szemétgyűjtők dolgát. Az összegyűjtött szemeted elszállításáról és ártalmatlanításáról ők gondoskodnak.

Olyan dolgokat, amelyekre szükséged lehet, így például szúnyog- és kullancsriasztó, allergia elleni gyógyszer, vagy más gyógyszerek, ne dobáld ki. Célszerű még magaddal vinni kézfertőtlenítőt, azért, hogy amennyire csak tudod, óvd magad a fertőzésektől! Kényelmes, sportos, laza, zárt ruhában rakodd a szemetet, olyanban, amilyenben jól érzed magad és nem ázol el!

Bárkivel kirakodhatsz, akivel jól érzed magad, és akiben megbízol, mert tud titkot tartani! Ha önkéntes szeretnél lenni, egyedül menj a helyszínre, de ha nagy cuccokat viszel, csatlakoztathatnak hozzád akár a családtagjaid, a barátaid, a munkatársaid, vagy akár egy egész iskolai csoport is! Egy ilyen akció még a munkahelyi közösségekre is jó hatással van, olyan, mint egy csapatépítő tréning…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik