Élet-Stílus

Ez történik, ha minden nap eszel egy avokádót

1. Búcsút mondhatsz a szívbetegségnek

Magyarországon minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Vagyis egyáltalán nem felesleges nagy hangsúlyt fektetni a megelőzésre. Ehhez nem árt, ha tudjuk, hogy az avokádó számos módon gyakorol pozitív hatást a kardiovaszkuláris rendszerre, többek között az alacsony telített zsír- és magas telítetlen zsírtartalma miatt. Túlzott telített zsír fogyasztása esetén megnőhet az LDL és HDL-koleszterin, valamint a triglicerid szint. Ezzel ellentétben,

ha elegendő telítetlen zsírt fogyasztunk a diéta során, az segít csökkenteni az LDL-koleszterint (rossz koleszterin), és fenntartani a HDL-koleszterint (jó koleszterin), valamint potenciálisan javítja az inzulinérzékenységet.

A tápláló zsírtartalmon túlmenően, az avokádó ugyancsak gazdag tápanyagokban (kálium, lutein), beleértve az antioxidánsokat, mint például karotinoidok, xantofillek és fenolok. Ezek a vegyületek segítik megelőzni a gyulladást, és javítják a véráramlást.

2. Könnyebb megtartani az ideális testsúlyt

Az avokádó segíthet a fogyásban, és a már viszonylag kis mennyiség jóllakottság érzését vált ki. Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy azok az ételek, amik tartalmaztak avokádót, hamar teltségérzetet okoztak. Ezt az igen kedvező tulajdonságát magas rosttartalmának köszönheti, ami átlagosan 14 grammot jelent gyümölcsönként. Ezen túlmenően a gyakori avokádó fogyasztást kapcsolatba hozták az alacsonyabb testtömegindexszel és a karcsúbb derékkal is. Végül néhány kutatás kimutatta, hogy szinte az összes súlycsökkentő diéta gazdag egyszeresen telített zsírsavakban, mint az avokádó, ezáltal egészségesebbnek bizonyulnak a szívnek, mint az alacsony zsírtartalmú súlycsökkentő diéták.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

3. Csökkentheti a rák kockázatát

Az avokádó számos fitokemikáliával látja el szervezetünket, ami segít megelőzni a rákot. Emellett a gyümölcs tartalmaz két olyan fehérje vegyületet, (a glutationt, valamint a xantofill luteint), amit összefüggésbe hoztak a csökkent mértékű szájüregi rákkal.

Az előzetes adatok ígéretes eredményeket mutatnak arra vonatkozólag, hogy az avokádó csökkenti a mell- és prosztatarák kockázatát.

Továbbá előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy az avokádó képes kifejteni rákellenes hatását akut myeloid leukémiás sejtekre is. Ezek a tanulmányok mind azt mutatják, hogy további kutatásokat szükséges végezni, még több meggyőző eredmény érdekében.

4. Bőr- és szemvédő hatású

Amint az sokak számára tudvalevő, az karotinoidok sokat tesznek testünk egészségéért. Az avokádóban megtalálható lutein és a zeaxantin lassítják az öregedés okozta szemkárosodást és megakadályozzák a látászavart. Az avokádóban található karotionidok könnyű felszívódását tekintve, sok más zöldséggel és gyümölccsel összehasonlítva, az avokádó tűnik a legjobb választásnak.

Kilóra is kapható

Jó hír, hogy bár Magyarországon még mindig jellemzően darabjával (350-450 ft-ért!!) lehet beszerezni ezt a szuper gyümölcsöt, elvétve

találni olyan kisebb zöldségeseket, vagy kifogni akciókat, ahol kilóra is megvásárolható az avokádó. 

Nemrégiben a Margit híd pesti hídfőjénél lévő egyik zöldségesben sikerült kilóra venni a zöld gyümölcsből.

(Forrás: AwesomeTips)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik