Élet-Stílus

Az orvosokat is sokkolták az új rákellenes gyógymód eredményei

Bár a módszer még messze nem tökéletes, a jövőben fontos pillére lehet a daganatos betegségek gyógyításának.

Az utóbbi évtizedben az orvostudomány minden erejével azon dolgozik, hogy a sugár- és kemoterápia mellett olyan lehetséges gyógymódot találjon, ami hatékonyan veszi fel a küzdelmet a legkülönbözőbb daganatos betegségekkel. A legígéretesebb eredményeket az immunoterápia elnevezésű módszer produkálja: ez a szervezet saját immunrendszerét programozza át úgy, hogy felismerje és elpusztítsa a rákos sejteket.

A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ szakemberei az elmúlt években ezt a módszert tesztelték olyan előrehaladott leukémiás és limfómás betegekkel, akiknél az orvosok már kimerítettek minden hagyományos kezelési lehetőséget. Néhányuk betegsége olyan súlyossá vált, hogy egyáltalán nem volt biztos, megérik-e a kísérlet végét – írja a Popular Science című online portál.

A kísérlet végül több mint három éven át zajlott, az eredményekről pedig a Washington D.C-ben rendezett, hagyományos AAAC konferencián beszélt a kutatásvezető. Dr. Stanley Riddell elmondta,  az immunoterápia hatására a kísérletben résztvevő 29 leukémiás betegből 27-nél javulás állt be: olyannyira, hogy a szervezetükből a harmadik év végére gyakorlatilag teljesen eltűnt a betegség.

Hasonlóan látványos eredményeket produkált a terápia a limfómás betegek esetében is: 30 páciensből 19-nél már az első néhány kezelés után javulás mutatkozott. A szakember az eredmények ismertetése után gyorsan elmondta, a módszer persze még korántsem tökéletes. A kísérlet során néhány páciensnél citokin felszabadulási szindróma jelentkezett (egy olyan gyulladásos kórkép, ami akkor jön létre, mikor egyszerre túl sok daganatos sejt pusztul el), és ketten meg is haltak miatta.

Riddell azt mondja, kutatócsoportja jelenleg a tökéletes dózis kidolgozásán fáradozik: olyan megoldást keresnek, ami nem várt ki túl erős immunválaszt a szervezetből, ugyanakkor hatékonynak bizonyul a rákos sejtekkel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik