Élet-Stílus

Hatalmas púp nőtt az alkoholista nő hátán

Internetes segítség kellett a diagnózis felállításához.

Az orvosokat is meglepte annak a 64 éves betegnek az állapota, aki azért kereste fel a brooklyni kórházat, mert zavartnak, gyengének érezte magát.

Egy esettanulmányokat bemutató szaklapban megírták, hogy hogyan sikerült diagnosztizálniuk a ritka betegséget. A nő 40 éve alkoholizmussal küzd, és elsősorban az ivás következményeként alakulhatott ki hatalmas púp a hátán. Az esettanulmány szerint

az orvosoknak internetes segítségre volt szükségük,

hogy a különleges tünetekből sikerüljön felállítani a diagnózist. Az alaposabb vizsgálat során szembesültek, hogy nemcsak a hátán keletkezett zsíros daganat, de szinte az egész testén fellelhetőek voltak kisebb-nagyobb púpok.

A kép frrása: Daily Mail via BMJ
A kép frrása: Daily Mail via BMJ

Hamar kiderült, hogy a kóros alkoholfogyasztás következtében számos egyéb betegségre is szert tett – zsírmáj, cukorbetegség; és csakhamar a daganatokra (amelyek nem rosszindulatú elváltozások voltak) is lett magyarázat:

a nő Madelung-betegségben szenved.

Az általában férfiakra jellemző kór jellegzetessége, hogy nagy kiterjedésű lipómák (a bőr alatti zsírszövetből kiinduló jóindulatú daganatok) figyelhetők meg a test felületén.

A nő elmondta: már legalább öt éve jelentkezett ez a deformáció, de mivel nem járt fájdalommal, nem érezte úgy, hogy orvoshoz kellene fordulnia.

A diagnózis szerint zsírleszívással és az alkohol azonnali elhagyásával jelentős javulás érhető el a beteg állapotában. A szaklapban megjelent cikk szerint nő az ivásról lemond, de a műtétbe nem egyezett bele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik