Élet-Stílus

Kokaintól hemzsegnek a brit templomok vécéi

A mosdókban évente milliók fordulnak meg, így nehéz kivédeni a kábítószerhasználatot.

El se tudjuk képzelni, honnan jöhetett az ötlet, de az egyik legolvasottabb brit bulvárlap, a Sun ellátogatott a 25 legnagyobb angliai székesegyház és templom mosdóiba, hogy kábítószer nyomai után kutasson. Az eredmény az ötlethez hasonlóan meglepő: 11 helyen akadtak kokainnyomokra.

A teszteket az adventi időszakban végezték, 95 százalékos pontosságú módszerrel. A vécétartályokon és az ülőkéken is találtak kábítószernyomokat.

Az anglikán egyház templomba járó híveinek átlagéletkora egyébként 2010-ben 61 év volt, azóta növekedhetett. A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy a brit nyugdíjasok körében emelkedik a droghasználat aránya. Igaz, a Sun által megszólaltatott szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy sok templomot ki lehet bérelni rendezvényekre, illetve az utcáról betérők is használhatják a mosdóikat.

A canterbury-i érsekség illetékesei azt mondták: sajnálattal értesültek a mosdóikban történő kokainhasználatról, de évente milliók fordulnak meg a mellékhelyiségekben. A többi egyház ugyanerre hivatkozott.

A londoni Szent Lénárd templom képviselője elmondta: ők helyet adnak a kábítószerről való leszokást segítő csoportfoglalkozásoknak is, és mindaddig tolerálják a droghasználatot, amíg a fogyasztók azzal a céllal érkeznek hozzájuk, hogy segítséget kérjenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik