Young couple wrapped in blanket on porch, man kissing woman's forehead
Élet-Stílus

Szeretlek! Miért nem érted?

Belicza Bea
Belicza Bea

szocioriporter. 2015. 11. 28. 13:30

Kapcsolatok buknak azon, hogy a partnerek nem egy nyelvet beszélnek. Sőt, egyáltalán nem beszélnek, mert sokan nem szavakkal mutatják ki érzelmeiket. Ha nincs közös nyelv, akkor is van közös jövő. Párterápiában is használják már a szeretetnyelveket, de elsősorban megelőzésre ajánlott.
Korábban a témában:

Gary Chapman, amerikai lelkészt házasság előtti felkészítéseiből merített 30 éves tapasztalata ébresztette rá, miért nem értik olykor egymást a szerelmesek. Szerinte sokan nincsenek tisztában a másik szeretetnyelvével, azzal, hogy a „Szeretlek” varázsszó sokaknál süket fülekre talál, vagy egyéb megerősítést kíván.

Chapman azt mondja: öt szeretetnyelv létezik, a gördülékeny kommunikációhoz ismerni kell a sajátunkat és a társunkét is.

 1. Elismerő szavak

A legkézenfekvőbb kommunikáció a verbális. Van, akinek arra van szüksége, hogy dicsérjék, szóban tegye egyértelművé a partnere, mennyire nagyra tartja őt, sokat jelent neki, amit, ahogyan tett.

 • „Imádom a főztöd!”
 • Te vagy a legszexibb feleség.
 • „Olyan drága vagy, hogy elmosogattál.”
 1. Minőségi idő

A közös élmények is erősíthetik az érzelmeket. Ez lehet nyaralás, színház, koncert vagy csak egy közös tévézés – szigorúan Facebook nélkül, kizárólag a partnerre koncentrálva. Megesik, hogy nem ugyanaz a program lelkesíti a férjet, mint a feleséget. Az elsősorban minőségi idő nyelvén kommunikáló félnek különösen sokat jelent, ha a partnere kompromisszumra is hajlandó azért a programért, ami neki olyan fontos.

Ide sorolható a meghitt beszélgetés is, de azt is tudni kell, hogy a partnernek arra van igénye, hogy kibeszélhesse magát és meghallgassák vagy arra, hogy közösen megvitassanak őt foglalkoztató kérdéseket.

 1. Ajándék

Virággal, csokival, esetleg nagyobb tárgyi meglepetéssel is kifejezhető a szerelem, és van, ahol a jelenlét is ajándékként értelmezhető.

 1. Szívességek

Lehet ez egy ágyba vitt kávé vagy mondjuk egy leterhelt anyától vagy sokat dolgozó apától átvett feladat. Chapman szerint a legjobb útmutató ehhez, ha odafigyelünk a párunk panaszaira.

 1. Érintés

A szex is, de nem csak. Simogatással, csókkal vagy masszással is lehet azt üzenni: „Szeretlek”

Jól szeretni

A kapcsolatokban gyakori veszekedési alap, hogy „De én jót akartam!” Csakhogy, aki a saját szeretetnyelvén akar jót, az könnyen célt téveszt.

A partner szeretetnyelvén kell kommunikálni, hogy eljusson hozzá az üzenet.

Gelsei Bernadett mentálhigiénés szakember – Gary Chapman engedélyével – a szeretetnyelvekre épített párkapcsolati tréningeket, terápiákat tart. Elsődleges célja, megelőzni a bajt. Mint mondja, manapság gyorsan válnak, ha nem tökéletes a kapcsolat, pedig sokszor csak kommunikációs zavarokból fakad minden probléma, és ha ezt időben felismerik, kapcsolatmentő lehet.

Tréning azoknak a pároknak ajánlott,

 • akiknél vannak problémák, de szeretnének együtt maradni
 • akik szeretik, mégis sokszor bántják egymást
 • akik úgy érzik, elbeszélnek egymás mellett

A tréningen először azt vizsgálják meg a párok, mennyire van tele az úgynevezett szeretettankjuk, amit mindig a másik tölt. 10-es skálán mérnek.

Friss szerelmeseknél, házasoknál szokott tele lenni, az évek múlásával viszont, a konfliktusok szaporodásával egyre ürül a tartály, ha nem figyelünk. Márpedig a házasok többsége megfeledkezik arról, hogy a kapcsolat törődést igényel a szerelmi mámor elmúlása után.

Már a tank töltöttsége is meg szokta lepni a párokat. Utána következik a teszt, kinek, melyik az elsődleges szeretetnyelve. Az ötből általában kettő a kiemelkedő. Sokaknál nincs átfedés, a fő nyelvek nem egyeznek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem tudnak kommunikálni.

Ha tudjuk, mi a fontosabb a társunknak: ölelés, közös kirándulás vagy egy parfüm, akkor tudjuk jól szeretni a másikat, úgy, hogy ő is értse, érezze.

Ahol nem egyeznek a szeretetnyelvek, akkor a szakember segítségével  keresnek kompromisszumot. Aki például nem szokta dicsérni a másikat, annak tudatosan kell arra készülnie, hogy hetente egyszer szavakba öntse, mit értékel a másikban.

Általában a tréning elején, az elméleti résznél jönnek a felismerések.

Gelsei Bernadett szerint gyakori, hogy úgy érkeznek a párok, nincs különösebb problémájuk, csak kíváncsiak, illetve szeretnének még többet kihozni a kapcsolatból.

A tréningen, 4-5 óra alatt aztán kiderül, hogy alig beszélgettek. A feleség ugyan kérdezte minden nap a férjet, csak egy kérdés után zártak is. A nő nem tudta, hogy a férfinak lenne igénye a beszélgetésre, csak hosszabban kell nála érdeklődni, hogy megnyíljon.

Pár óra alatt lehet a társ működéséről olyan információkat megtudni, ami alapja lehet egy hosszú, harmonikus együttélésnek.

A szakember szerint betegség, halál vagy egyéb nehezen feldolgozható esemény is meggyengítheti  a párkapcsolatokat, ilyenkor is segít, ha a párok a megfelelő szeretetnyelven kommunikálnak.

Overhead View of a Couple Sitting Talking on a Sofa
Fotó: Thinkstock

A tréningen szerzett tapasztalatait megosztotta velünk két pár:

Év és Laci két gyereket nevelnek, mindketten dolgoznak, kevés idejük jutott egymásra. A feleség elvesztette édesanyját, ez a krízis is terhelte a házasságukat, ezért volt kíváncsi a tréningre. A férj szkeptikus volt, de elkísérte feleségét. Mindketten úgy gondolták, nincs komolyabb megoldandó probléma a kapcsolatukban, Évát mégis nagyon meglepte, hogy Laci csak hatosra értékelte a szeretettankját, noha ő is csak hetesre a sajátját.

A teszt alapján kiderült, mindkettőjüknek több közös élményre, beszélgetésre lenne szükségük, ezért megállapodtak, hogy két-háromhetente találnak alkalmat 2-3 órás kettesben töltött programra.

Arra is rávilágított a saját szeretetnyelvük meghatározása, hogy Évának több beszélgetésre és érintésre is szüksége van és arra is ráébredt, hogy ezt jeleznie is kell:

Ha van igényünk, azt kifejezni jó!

Gábor és Kata kapcsolata igen viharos. Hiába szeretik egymást, mindennapos veszekedések mérgezték az életüket. Mindketten tanultak pszichológiát, így tisztában vannak azzal is, honnan ered a lobbanékonyságuk.

Egyikünk sem hozott otthonról jó mintát.

Állandó készenlétre, veszekedésre szocializált minket a családunk és arra, hogy ne tudjuk elfogadni a boldogságot.

A szeretettank telítettsége itt is a nőt lepte meg jobban, mert míg ő hatot mondott, férje 8-at. Kata korábban úgy érezte, kevesebbet ad Gábornak, mint ő neki.

A feleséget az a felismerés is fájdalmasan érintette, milyen régóta nem figyel eléggé a férjére:

Rájöttem, hogy négy éve nem mondok kedveseket, mert annyira lefoglal a leterheltségem miatti önsajnálat. A három gyerek és munka mellett évek óta nem szakítottunk időt meghitt beszélgetésre.

Ennél is rosszabb volt rádöbbenni, hogy a Katának fontos dicsérő szavakban eddig sem volt hiány, csak nem hallotta meg.

A férjem adta, csak annyira el voltam foglalva az anyaság és munka adta teendőkkel, hogy nem jutott el hozzám. Abban is változnom kell, hogy eddig minden vitát, panaszt hárítottam, de a jövőben meghallgatom.

Gábor kap majd ajándékidőt, hogy a haverokkal mehessen moziba, és ami a legfontosabb, a jövőben mindig jelezni fogják az igényüket, miben van hiányuk.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C) makes his way to board Air Force One in Riyadh as he head with the First Lady to Israel on May 22, 2017. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.