Élet-Stílus

Kanyaró miatt halt meg egy nő Amerikában

Az asszony a gyanú szerint az orvosi rendelőben kapta el a fertőzést. Az Egyesült Államokban 12 éve nem történt hasonló.

A napokban befejeződött boncolás igazolta az orvosok korábbi gyanúját: a kanyaró miatt kialakult súlyos szövődmények okozták annak a washingtoni nőnek a halálát, aki június közepén került kórházba magas lázzal és szűnni nem akaró köhögéssel – írja a CBS News amerikai hírcsatorna. A CBS úgy tudja, a középkorú nő – akinek nevét nem hozták nyilvánosságra – egy Clallam megyei orvosi rendelőben fertőződött meg, miután egy helyiségben várakozott egy férfival, akiről később kiderült, kanyarós.

Washington állam egészségügyi minisztériuma csütörtökön közleményt adott ki a boncolás eredményéről, amiben külön kitértek arra, hogy a megyében ez volt a hatodik kanyarós megbetegedés, az egész országban pedig ez volt a tizenegyedik. A közlemény arról is tájékoztatott, hogy az Egyesült Államokban 12 éve nem volt példa arra, hogy valaki a kanyaró vírus okozta fertőzésbe halljon bele.

Az asszony kezelőorvosai a CBS Newsnak elmondták, páciensük azért kaphatta el a köhögéssel, tüsszentéssel gyorsan terjedő vírust, mert egy krónikus betegség miatt az immunrendszere legyengült. Hozzátették, az asszony a kanyaró következtében kialakult tüdőgyulladásba halt bele.

Mi a kanyaró?

A kanyaró vírus egy igen fertőző, és tüsszentéssel, köhögéssel gyorsan átadható vírus, ami először lázat, köhögést, orrfolyást és kipirosodott szemeket okoz. Ezt követően az egész testet beborítják a vírus által okozott kiütések.

A fertőzés után a vírus akár három hétig is lappanghat, mielőtt tüneteket okozna. A fertőzés és ezzel együtt annak súlyos – szélsőséges esetben akár halálos – szövődményei megelőzhetők az úgynevezett MMR (mumpsz, kanyaró, rubeóla) vakcinával.

A torokgyík is ölt

Nem csak a kanyaró, de egy másik, rég elfeledettnek hitt betegség, a diftéria – vagy közismertebb nevén, torokgyík – is áldozatot szedett június végén. Meghalt ugyanis az a spanyol kisfiú, akit még május 30-án szállítottak a barcelonai Vall D’Hebron egyetemi kórház intenzív osztályára.

Mint kiderült, az oloti kisfiú nem kapta meg a betegség elleni védőoltást, mert szülei ellenezték azt. Spanyolországban 1986 óta ez volt az első diftéria miatti haláleset.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik