Élet-Stílus

Felajánlotta a máját, hogy megmentse újszülött fia életét

A 30 éves apa annak ellenére adhatott májat kisfiának, hogy kettejük vércsoportja nem egyezik.

“Amikor Caleb sárgasága három hónappal a születése után se múlt el, bepánikoltunk és visszavittük őt a kórházba” – nyilatkozták a szülők a FoxNews.com riporterének. A kisfiú édesanyja, a 27 éves Brittany elmondta, bár figyelmeztették őket, hogy a sárgaságnak néhány hét alatt teljesen el kell múlnia, egészen addig a pillanatig nem gondolták, hogy a tünet bármilyen komoly betegséget jelenthet.

“Utánaolvastam az interneten, hogy mi mindenre utalhat a sárgaság, de megnyugtattam magam azzal, hogy Calebnek nincs komoly baja” – tette hozzá. Csakhogy a bronxi orvosi központban ezt követően néhány óra múlva ennek éppen az ellenkezője derült ki: a kisfiú sárgaságát biliáris atrézia, más néven epeút-elzáródás okozta, ami annyira súlyosan károsította a kisfiú máját, hogy az orvosoknak azonnal be kellett avatkozniuk.


Caleb már jól van
Kép forrása: FoxNews.com

“Megpróbálták műtéti úton helyrehozni az elzáródást, de néhány nap múlva kiderült, Caleb életét már csak az átültetés mentheti meg” – ezt már a kisfiú 30 éves édesapja, Brian nyilatkozta, aki elárulta, először nem is jelentkezett donornak. “Különböző volt a vércsoportunk, így eszembe se jutott, hogy alkalmas donor lehetek” – magyarázza a férfi, aki két héttel később mégis kés alá feküdt.

“A sebészünktől, dr. Milan Kinkhabwalától megtudtuk, hogy az egy év alatti gyerekek olyan donortól is kaphatnak szervet, akivel nem egyezik a vércsoportjuk, mivel a kilöködést okozó antitestjeik csak ezután kezdenek kifejlődni.” Apa és fia tehát átestek a beavatkozáson, ám míg Brian gyorsan gyógyult, Calebre ezt követően további két műtét várt még. “Végül egy hónappal az átültetés után hagyhattuk el a kórházat.”

A kisfiú szülei szerint azóta remekül érzi magát, és már néha játszik is kettő-, illetve négyéves testvéreivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik