Élet-Stílus

„A Facebook előbb tudott a bátyám öngyilkosságáról, mint én”

A monitor előtt várta a híreket az a fiatal nő, aki épp Kínában tartózkodott, mikor testvére öngyilkos lett.

Carmen Brito, a fiatal amerikai írónő három héttel a tragédia előtt költözött Sanghajba, hogy ott folytassa az életét. Tanítani, írni és nyelvet tanulni érkezett a kínai városba, no és persze azért, hogy kitalálja, mi lesz a következő nagy kalandja. „Még nem volt mobiltelefonom, így a rettenetes hírrel csak azután szembesültem, hogy este beléptem a Facebookra” – írta visszaemlékezésében, ami a Daily Dot portálon jelent meg.

„Amikor megláttam a nővérem státuszát, melyben arról írt, hogy bátyánk, Matt felakasztotta magát, sokáig nem hittem a szememnek” – mondta, majd hozzátette, néhány percig csak ült a monitor előtt magába roskadva. „Azt sem tudtam, mit tehetnék.” Carmen elárulta, testvére akkor már régóta küzdött drogproblémákkal, így a hír igazából nem is lepte meg. „Az öngyilkossága előtt ismét elvonón volt. Egy olyan kórházban, ahol az öngyilkossági kísérletei miatt ötpercenként ellenőrizték őt. Ennyi idő is elég volt neki ahhoz, hogy felakassza magát. Meg akart halni.”

 

Két nap múlva, miután az orvosok közölték velük, hogy nincs remény, Carmen családja úgy döntött, lekapcsolja a fiút az őt életben tartó gépekről. „Mivel szó szerint a világ másik felén voltam, az egyetlen lehetőségem, hogy megtudjam a legfrissebb infókat Matt állapotáról az volt, hogy percenként frissítgettem a Facebookot” – írja Carmen, majd hozzátette, bár se ő, se a családja nem szokott intim dolgokat megosztani a Facebookon, akkor kifejezetten hálás volt a közösségi szájtnak.

„Miközben a kórházban vártak, rettentő megterhelő lett volna számukra mindenkivel egyesével közölni a legfrissebb fejleményeket. Ehelyett kiposztolták a Facebookra és megkímélték magukat attól, hogy újra és újra el kelljen mondaniuk a szörnyű híreket, és koncentrálhattak a gyászra és egymásra.” Carmen azt is hozzátette, az internet egyáltalán nem alkalmas arra, hogy megéljük a gyászt, mint mondta, néhány hét múlva, mikor hazament, egyszerre szakadt rá az üresség, a veszteség és az emiatt érzett fájdalom érzése.

„Arra, hogy eltemesd és meggyászold a szerettedet virtuálisan nincs lehetőség. Ahhoz ott kell lenned.”

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik