Élet-Stílus

Ön is visszaadná az elhagyott pénztárcát?

Tételezzük fel, hogy épp az utcán sétál. Elmerül a gondolataiban, amikor hirtelen észreveszi, hogy az ön előtt haladó zsebéből kipottyan a pénztárcája. Mit tesz?

A lengyelek megnyugodhatnak. Tudtukon kívül kitűnőre vizsgáztak ugyanis azon a rögtönzött teszten, ami az emberségüket vizslatta. Egész pontosan azt, hogy ebben a látszólag közönyös világban mégis mennyire vagyunk hajlandóak segíteni azoknak, akiknek erre szükségük van.

Nos, a lengyel fiatalok videója szerint, nagyon. Az ötvenszer elhagyott pénztárcát 49 esetben a járókelők gondolkodás nélkül visszaadták tulajdonosának, míg egy esetben zsebre tették. Ami, lássuk be, ahhoz képest jó arány.

Nézzék meg a tesztről készült felvételt is, íme:

Magyarország a világ becsületbajnokai között

Most, hogy már tudják, hogy megy ez Lengyelországban, biztos felmerült önökben, vajon milyen eredménnyel zárulna egy ilyen kutatás Magyarországon. Nos, jó hírt mondhatunk. Még 2013-ban a Reader’s Digest készített egy erre vonatkozó tesztet 16 különböző európai ország részvételével. Budapest mellett többek között próbára tették Lisszabont, Londont, Berlint és Helsinkit is.

A teszt kiötlői minden városban elhagytak 16 csalitárcát, benne 50 dollárnyi, 11 ezer forintnyi készpénzzel, néhány hitelkártyával, egy családi fotóval és a mobilszámmal, amivel a megtaláló visszajuttathatta a tárcát eredeti tulajdonosának. Az „elvesztett” 192 tárca közül a becsületes városlakók 90-et vittek vissza, ami 47%-os erény.

A 16 város közül a legbecsületesebb a finn főváros, Helsinki lett: ott 12-ből 11 tárcát visszaadtak a megtalálók. Az indiai Mumbai, ahol 12 pénztárcából kilencet visszajuttattak ezüstérmes, míg New York és Budapest a maga 8-8 visszaadott tárcájával megosztva harmadik lett. Akkor, az egyik magyar megtalálóval interjú is készült, amit ide kattintva olvashat el.

Mit gondol? Megfelel a valóságnak a teszt eredménye? Írja meg a véleményét kommentben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik