Élet-Stílus

A házaspár, aki tízmillióba botlott

aranyerem (aranyerem)
aranyerem (aranyerem)

A kaliforniai házaspár kutyasétáltatást közben bukkant nyolc konzervdobozra, amiben ezernél is több aranyérme volt. Felbecsültették, tízmilliós leletre találtak.

A házaspár már évek óta a birtokon lakott, rendszeresen sétálgattak a kutyájukkal a szabadban, amikor az egyik fa tövénél egy kiálló fémdarabra lettek figyelmesek. Megkaparva a földet, kiderült, hogy nyolc konzervdoboz volt oda ásva, benne egészen pontosan 1427 darab pénzérmével, akkori értéken 27 980 dollárt ért mindez.

Eltartott egy ideig, amíg numizmatikusok megvizsgálták az összes érmét, s a tavalyi év végén talált leletről megállapították, hogy mennyit is ér. A házaspár a napokban tudta meg, hogy egy nagyon ritka leletet találtak a földbe rejtve, a szakértők tízmillió dollárra becsülik, ma ennyiért tudják eladni a talált aranyat.

Numizmatikai szakértő az aranyérmékkel
Fotó: MTI/AP/Reed Saxon

A házaspár pénzzé akarja tenni a talált aranyat, de mielőtt elkezdenék árulni, a legritkább kincseket kölcsönadják az Amerikai Numizmatikai Társaságnak, akik éppen mostanában szerveznek kiállítást a ritkaságokból.

Az „aranyásó” pár most attól fél, hogy a birtokuk környékén újra kitör az aranyláz, mert senki sem tudja, hogy ki és miért rejtette el a nyolc konzervdobozt a fa tövében.

A legértékesebb érmék és bankjegyek

A pár 1847-1894 között készült aranyérméket talált, amely „aranyárban” jóval kevesebbet ér, de a ritkaságuk miatt jön ki a cirka 10 millió dolláros, azaz 2,2 milliárd forintos érték. De melyek a legdrágább érmék és bankjegyek ma? Az amerikai vörös pecsétes 1891-es 1000 dolláros bankó értéke jócskán meghaladja a rányomtatott számot: 2,5 millió dollárt ér (550 millió HUF). De az 1804-es ezüst, I. osztályú Liberty érme sem rossz befektetés: 3,8 milliót kóstál (836 millió HUF). De nemcsak a régiség, a ritkaság is számít: egy 2007-es dollárérmét 4,1 millióért adtak el. Mi a titka? 100 kiló, 99,99%-os aranyból van, és egymilliós a névértéke. Vajon melyik automata fogadná el? Ferihegyen a reptéren tán még két óráig is lehetne vele parkolni… Forintból is van értékes: az 1341-es III. Edward-kori forint darabja 6,8 millió dollárt ér. A világ első dollárérméje, az 1794-es lobogó hajú réz-ezüst ötvözetű egydolláros 10 milliót ér mai dollárban, azaz 220 millió magyar forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik