Élet-Stílus

„Mintha a magyar válogatott kijutott volna a vébé-döntőre”

Hála Széll Tamásnak és csapatának, a legkiválóbb séfek versenyén idén nekünk is lesz kiért izgulnunk.

Mindössze 30 éves, de már valóra váltotta a gyerekkori álmát akkor, amikor 2011-ben az Onyx Michelin-csillagot kapott. Széll Tamás, az étterem séfje azonban nem elégedett meg ennyivel, és továbbra is éhes maradt a sikerre. Szerencsére.

Tavaly csapatával nekivágott a Bocuse d’Or-nak, az évszázad szakácsa által alapított világhírű gasztronómiai versenynek. A tavalyi brüsszeli selejtezőn mindjárt meg is szerezték a 9. helyet, s ez belépőt jelentett a 2013-as januári döntőbe, ami már önmagában is szenzáció. Pláne, ha még azt is hozzátesszük, hogy a selejtezőn egyébként olyan gasztro-nagyhatalmak véreztek el, mint Spanyolország, Olaszország vagy épp Németország.


Fotók: MTI / Beliczay László

A magyar különítmény viszont Széll Tamás vezetésével ott lesz a 24 szereplős döntőn, ez pedig Hamvas Zoltán – az Onyx egyik tulajdonosa szerint – legalább akkora eredmény, mintha a magyar fociválogatott világbajnoki döntőt játszana.

Marhadarabok és rögtönzött shopping

Ami a versenyfogásokat illeti: hús és hal. Ezt a kétféle ételt kell a versenyzőknek 5 és fél óra leforgása alatt – egy segéd és egy coach közreműködésével – elkészíteniük. Az alapanyagokat a verseny szervezői már hónapokkal korábban kihirdették: Lyonban a főszerepet az ír bélszín, három marhadarab (pofa, farok, lapocka) és a tengeri élőlények, az európai homár és a rombuszhal kapja.

A séfeknek idén először improvizálniuk is kell majd: a halételek köreteit egy rögtönzött zöldség- és gyümölcspiacon kell beszerezniük.

A miniszterelnök már látta

A pontozás egyébként szigorú: a pontok egyharmadát (20 pont) az ételek dizájnjáért és kinézetéért adják, kétharmadát pedig az ízéért. Brüsszelben az előbbivel voltak gondok, ezért a döntőre Tamásék egy teljesen új dizájnnal rukkoltak elő, melyhez az ötletet az Onyx másik séfje – nem mellesleg Tamás barátnője –, Szulló Szabina adta.

Legyen a tál koncepciója a világhírű magyar játék, a Rubik-kocka! És úgy lett. A versenytálon keverednek majd az alapanyagok és a színek, de a végeredmény a tökéletes illeszkedés, csakúgy, mint a kirakott kockáknál. Ennél többet azonban a döntőig nem tudhatunk meg, a szupertitkos dizájnt addig csak a magyar csapat és a miniszterelnök vételezheti közelebbről is szemügyre. (Orbán Viktor Onyx-beli látogatásáról itt írtunk.)

„Odavillantunk”

Hogy milyen eredménnyel lenne elégedett a magyar csapat? Nos, elégedettek lennének, ha meg tudnák ismételni a brüsszeli selejtező eredményét a döntő mezőnyében is. Bíró Lajos, a magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke azonban ennél is jobb eredményt remél. „Tamásnak remek versenyadottságai vannak: például mert nem ismeri a vizsgadrukkot és fapofával dolgozik” – mondta, majd hozzátette, a felkészülést a 2009-es norvég, valamint a 2011-es dán győztes segítette.

A magyar különítmény a döntő második napján szerepel majd, 11. csapatként: előttük Norvégia és Amerika, utánuk Japán bizonyíthat. „De köztük azért mi is odavillantunk majd” – zárta Bíró Lajos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik