Élet-Stílus

Szabadulj meg könnyen a migréntől!

Olyan módszereket mutatunk, amelyekkel múlt időbe teheted a rendszeresen jelentkező, hasogató fejfájást.

A szerencsések egész életükben mindössze egyszer tapasztalják, ám olyanok is vannak, akiknél rendszeres – két-három havonta – visszatérő vendég a migrén. Egy biztos: az, aki találkozott már a hirtelen jelentkező, hasogató fejfájással, amit rendszerint látászavar, émelygés, hányás kísér, soha többet nem szeretne még egyszer.

Rossz hír, hogy az orvosok mind a mai napig nem jöttek még rá, mi okozza. Azt gyanítják, hogy az agy bizonyos területeinek működési zavara, illetve a vérben lévő szerotoninhormon mennyisége állhat a hátterében. Valószínűleg örökölhető: a migrénben szenvedő betegek családjában nagy eséllyel találni olyan hozzátartozót, aki szintén szenved az állandó fejfájástól.

 

Fejfájós nemzet vagyunk?
Magyarországon az erre vonatkozó adatok szerint a migrén elsősorban a nőket érinti. A teljes lakosságban háromszor annyi nő szenved a rendszeresen visszatérő, kínzó fejfájástól, mint férfi. A betegség a magyarok közül minden tizedik embert érint.

 

Az érintetteknek az sem túlzottan jó hír, hogy a migrént a megfigyelések szerint szinte bármi kiválthatja az időjárás változásától elkezdve az illatokon át az ételekig. A hasogató fájdalmat rendszerint idegrendszeri tünetek – koncentrációzavar, feszültség, ingerlékenység, levertség – előzik meg, ezután következik a migrén, ami tarthat fél, de akár három napig is.

A kezelésre számos gyógyszeres megoldás létezik, de nincs hiány a természetes gyógymódokban sem, most ezek közül szedtük össze a leghatékonyabbakat.

1. ecetes párolás: a hatékonysága azon alapszik, hogy a megfigyelések szerint a migrénes esetek egy jó részét az arcüregcsatornák elzáródása okozza. A szakértők szerint a meleg ecetes gőz kitisztítja az eltömődött csatornákat, és csökkenti a fejfájást is.

2. aromaterápia: azoknál a migrénes betegeknél, akiknél nem az illatok váltják ki a fejfájást, az illatok különösen jó szolgálatot tehetnek. Elsősorban a levendula és a borsmenta illatáról derült ki, hogy csillapítja a migrénes fejfájást.

3. masszázs: a tapasztalatok szerint hatékonyan csökkenti a stressz-szintet, a vérnyomást, ezzel együtt a fejfájást is.


Jobb, mint a fejfájáscsillapító? – Fotó: Shutterstock

4. koffein: kétélű fegyver, mert ha túlzásba visszük, akkor épp az ellenkezőjét érhetjük el annak, amit szeretnénk. Cserébe moderált mennyiségben segít a fejfájásunkon.

5. magnézium: napi mindössze 4-600 milligramm elég a menstruációs és a migrénes fejfájás ellen. (Óvatosan: nagy mennyiségben ugyanis hashajtó hatású.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik