Élet-Stílus

Színdarab a romagyilkosságokról

Újra színpadra kerül a Pano Drama színtársulat Szóról Szóra címû darabja szeptember 26-tól a Trafóban. A színészek a roma gyilkosságok áldozatainak hozzátartozóival készített interjúkból idéznek az elõadáson, szó szerint.

A Pano Drama színtársulat a Szóról Szóra, címû alkotásukkal a magyarországi 2008-2009-es romák elleni támadássorozat tényeibõl kiindulva vizsgálja a magyarországi többségi társadalom reakcióját és felelõsségét a mai hazai légkör kialakításában.

A színészek saját maguk mentek el arra a tíz helyszínre ahol a gyilkosságok történtek, és az áldozatok családtagjaival hatvanórányi interjút készítettek. Az elõadáson ezekbõl a beszélgetésekbõl idéz a nyolcszemélyes társulat.

A szövegeket a legcsekélyebb mértékben sem stilizálták. A szereplõk interjúztak túlélõkkel, hozzátartozókkal, ügyészekkel, rendõrökkel, a helyi kisebbségi önkormányzat vezetõivel, polgármesterekkel, de nagyban támaszkodtak a közszereplõk publikus megnyilvánulásaira és a médiavisszhangra is.

Márciusban is játszották a darabot, tömött nézõtér elõtt. Ezért döntöttek úgy a szervezõk, hogy ismét színpadra viszik ezt az országban egyedülálló mûfajt.

Íme egy kis ízelítõ a darabból:

A PanoDráma tagjai: Bánki Gergely, Feuer Yvette, Hárs Anna, Orsós Róbert, Ördög Tamás, Schermann Márta, Szamosi Zsófia és Urbanovits Krisztina –az elõadás kreatív producere, Lengyel Anna koncepciója alapján készült.

Jelenleg még folynak a romagyilkosságok tárgyalásai. Mint azt korábban megírtuk a legutóbbi tárgyaláson visszavonta vallomását az az asszony, aki a romák elleni támadássorozat négy vádlottjának munkaadója volt. Eddig a beidézett 165 tanú és 30 szakértõ harmadát hallgatták meg a március 25-én kezdett büntetõperben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik