Élet-Stílus

Jön a hideg

Izland felett született és jó másfél hétre véget vet a kánikulának, az ország egyes részein csütörtökre már 20 fok alá hűti a hőmérsékletet – szerdán érkezik a hidegfront.

Kedden az ország nagy részén még 30 fok felett lesz a hőmérséklet, ám eleinte északkeleten, majd délutántól délnyugat felől egyre többfelé – főként az ország középső harmadán – alakulnak ki záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás, jégeső kíséretében.
Időnként megélénkül, zivatarok környezetében megerősödik, néhol viharossá fokozódik a déli szél. Szerdán folytatódik a többnyire erősen felhős idő, inkább csak keleten számíthatunk eleinte napos időszakokra. Lehűl a levegő is: a legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon mindössze 18 és 22, a középső területeken 23 és 28, keleten még 28 és 32 Celsius-fok között alakul – írja az Időkép.hu. A hét további részében is marad a változékony, szeles idő szórványosan további csapadékkal, mérsékelt lesz a nappali felmelegedés is.

Két légtömeg találkozik

A szerdán érkező hidegfront végre mindenütt véget vet a kánikulának, a magasban hűvösebb, jó 10 fokkal hidegebb légtömegek áramlanak fölénk, olyannyira, hogy csütörtökön már az északi-északnyugati országrészben helyenként jóval 20 fok alatt alakulnak csak a maximumok. Az úgynevezett ensemble előrejelzések szerint a következő másfél-2 hétben nem is tér vissza a hőség – mondja az fn.hu-nak Kurunczi Rita meteorológus, az Időkép.hu munkatársa.

A hidegfront alatt nagyon egyszerűen fogalmazva azt értjük, amikor meleg és hideg légtömeg érintkezik, és utóbbi „nagyobb súlya” miatt beékelődik a földfelszín közelében elterülő meleg rétegek alá. Ilyenkor a meleg levegő „felsiklik” a front felületén. A szakemberek alapvetően elsőfajú és másodfajú hidegfrontokat különböztetnek meg.

Fotó: Kieferb/Időkép.hu

Fotó: Kieferb/Időkép.hu

Az elsőfajú hidegfront passzív felsikló felületként viselkedik, ez a típus általában a ciklon középpontjától távol vagy a ciklonon kívül figyelhető meg például egy hosszan elnyúló front részeként. Vonulási sebessége általában lassú, felhőzete pedig nagyon hasonlít a melegfrontéhoz, ám a meleg levegő ebben az esetben sokkal erősebb emelkedésre kényszerül, mint a melegfrontnál, emiatt magasabb gomolyfelhők, zivatarfelhők is kapcsolódhatnak hozzá

Nem mindig hoz lehűlést

A másodfajú hidegfront már gyorsabb mozgású, a kifejlett ciklon középpontjához közel található, emiatt markánsabb időjárási jelenségek kapcsolódnak hozzá. A csapadékhullás ennél a frontnál általában már jóval a frontvonal előtt kezdődik, és átvonulása után nem sokkal meg is szűnik. Míg egy ciklon átlagos élettartama 6-8 nap, addig a hozzájuk tartozó frontoké ennél rövidebb, átlagosan 2-5 napra tehető.

Hogy Magyarország felett áthalad, vagy eloszlik, az függ attól, hogy éppen melyik szakaszában van, mindenesetre gyakran megesik, hogy a Kárpát-medence sajátos földrajzi adottsága miatt a front lelassul, hullámot vet felettünk.

Tévhit azonban, hogy a hidegfront mindenképpen lehűléssel jár, jó példa erre az úgynevezett álcázott hidegfront – jegyzi meg a meteorológus. is. Téli napokon, amikor kontinentális légtömeg tölti ki a Kárpát-medencét, az alsó réteg – az erős kisugárzás és a rövid nappalok miatt – nagyon le tud hűlni. Ilyenkor, ha óceáni hidegfront érkezik, az a magasban hidegfronti jellemzőket mutat, a talaj közelében átkeveri a légrétegeket, így melegedést eredményez.

A ciklonok leggyakoribb „születési helye” egyébként Izland, itt találkozik ugyanis a meleg Golf-áramlat, illetve a Grönland felől érkező hideg levegő, de több tipikus ciklonpályát is meghatároztak már a térségben. Télen a nagy havazások, ősszel a nagy esőzések pedig a mediterrán térségben kialakuló mediterrán ciklonok (meleg)frontjaihoz kapcsolódnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik